Jablonec n. N. – Dana Zátopková, bývalá česká atletka, oštěpařka, olympijská vítězka a manželka Emila Zátopka, jednoho z nejslavnějších českých sportovců, přijala pozvání na setkání olympioniků a významných sportovců severočeského regionu.
„Je to už mnoholetá tradice, kterou děláme proto, aby se tito lidé opět setkali a aby se vědělo, že jsou. Další takové připravujeme vždycky před Vánoci," řekl organizátor Pavel Benc, bývalý běžec na lyžích, bronzový olympijský medailista ze štafety v Calgary. V Albertville i Lilehammeru byl vlajkonošem výpravy při zahajovacím ceremoniálu.
Pochlubil se s úsměvem, že Dana Zátopková mu pozvání neodmítla, protože ho má ráda. „Jsem v klubu olympioniků od samého začátku, ještě s Evou Bosákovou. Na začátku byla krásná idyla o tom ho založit, abychom se občas mohli potkávat, posedět, popovídat si se spřízněnými dušemi.
Na co nejraději vzpomínáte ze své bohaté kariéry?
Když jsem vyhrála olympijskou zlatou medaili. Všichni jásali, i já. Ale pak jsem si počkala, až bude klid. Bydleli jsme v lese u jezera. Bylo to ve Finsku. A já jsem si vzala tu medaili a šla jsem si sednou k sauně, v noci, sama. A teprve jsem si užívala tu radost a štěstí ze zlaté medaile.
Utkvěla vám některá ze soupeřek víc než ostatní?
Ano, Naďa Koňajeva. Setkaly jsme se, když jsme jely z Austrálie společně se sovětskými olympioniky vlakem přes Sibiř. Tam jsme sblížily. Učila mne ruské písničky, bylo to hezké přátelství. Bohužel jsem ji pak už nikdy nepotkala.
Jak vidíte dnešní sport?
Měli bychom víc pohlídat, aby hlavně sport zůstal sportem, zůstal na úrovni lidských schopností, přinášel něco pro zdraví, kondici, proto, abychom nebyli zbyteční jako kůl v plotě.
Jaký sport ráda sledujete?
Velice ráda mám hokej. Ale podívám se se zájmem na jakýkoliv sport. Sleduji, jak se vyvíjí k atraktivitě. Musí, podle mne, zůstat ale pro lidi přístupný a dosažitelný.
Které zážitky nikdy nezmizí?
Když jsme po šedesátce s Emilem, klukama a se psem pádili po louce pod Buchlovem. Pak si lehli a funěli do mechu a byli šťastní, že slunko svítí a já že vůbec si ještě můžu po šedesátce toto dovolit. Dělat sport, když vám to jde a jste fyzicky schopná a zdatná, to je velmi krásný fyzický požitek.
Dana Zátopková dosáhla největšího spěchu ve své kariéře roku 1952 na XV. olympijských hrách v Helsinkách. Zvítězila v hodu oštěpem výkonem 50,47 m.