„Chodíme sem každý rok, máme zájem především o lokality v našem nebo sousedních krajích. Jezdíme s kamarádkami většinou vlakem," svěřila se Jana Ulvirová s několika mapami v ruce. Zejména ji letos zaujaly kempy ve východních Čechách. Plánovat léto je podle ní nejvyšší čas.

Na to také sázejí pořadatelé jediného severočeského veletrhu cestovního ruchu dvoudenního Euroregion Tour v jabloneckém Eurocentru, který v pátek začal. Prezentuje se zde na šedesát vystavovatelů, nechybějí ani zahraniční hosté.

Vystavovatelé bojovali v soutěži regionální produktů. Čtěte ZDE

„Přijeďte k nám do Kowar, máme tam i Park miniatur. Podívejte, máme i váš zámek z Jilemnice," zvala u modelu 1:25 polská vystavovatelka plynulou češtinou s tím, že jí hovoří i řada tamních průvodců. A rušno bylo u každého ze stánků.

Euroregion Tour 2017, soutěž regionálních výrobců. Zdroj: Deník/ Lenka Klimentová

Park miniatur Kowary

Vybrali si tu z nabídky i sportovně náročnější zájemci. Například Jihočeši vsadili na své vodní bohatství, ale objet jej můžete kolem Vltavy, Lužnice i Otavy na kole. Nad Českým rájem se zase můžete proletět horkovzdušným balonem. „Děláme hodně pěší výlety, sáhla jsem po brožurce s rozhlednami Libereckého kraje, je jich pár nových, kde jsme ještě nebyli," dodala návštěvnice.

K veletrhu neodmyslitelně patří i doprovodný program, je jím nejen soutěž regionálních produktů, ale i kulturní a odborný program na hlavním sále. Jeviště tak patřilo mažoretkám, hudebníkům, tanečnicím, baristům, ale například i ředitelce Muzea skla a bižuterie Miladě Valečkové. Hovořila o probíhající rekonstrukci Památníku sklářství v Kristiánově.

Více o Euroregion Tour čtěte také ZDE