„Myslím, že návštěvnost bude letos opravdu dobrá. Je to rok od roku lepší," pochvaloval si po první módní přehlídce na Letní scéně Milan Kohout, jednatel společnosti JBX Promotion a zástupce Svazu výrobců skla a bižuterie.

Lidé si mohou nejen bižuterii a výrobky ze skla koupit, ale mohou si ji i sami vyrobit, zabaví se i děti a třeba už v srpnu si můžete nést domů vlastnoručně malovanou vánoční ozdobu. Chlapi z Floránovy hutě zase přímo u své pece ukazují, jak se tavenina mění v umělecký předmět. Foukat zlehka do píšťaly obtěžkané žhnoucí kapkou si mohou zájemci také vyzkoušet.
Doprovodný hudební program je na Letní scéně připraven až do neděle. Současně mohou lidé navštívit i výstavy pořádané  Muzeem skla a bižuterie při Mezinárodním trienále.  Nedělní módní přehlídkou v 15 hodin Křehká krása 2014 skončí. Už nyní organizátoři přemýšlejí, že by možná stálo za to příští rok pozvat i firmy ze zahraničí.

3. ročník úspěšné výstavy, která se koná od 7. do 10. srpna v jabloneckém Eurocentru, nabídne kromě tradiční přehlídky českého sklářského a bižuterního průmyslu doprovodný program v podobě módních přehlídek a vystoupení hudebních skupin Euroregionu Nisa. Současně probíhá v Muzeu skla a bižuterie Mezinárodní Trienále skla a bižuterie Jablonec 2014.

Pátek 8. 8.
11:00 LizArt (Česká Lípa)
12:30 Exots (Jablonec n. N.)
13:30 Módní přehlídka Made in Jablonec 2014
14:30 Old Starts Dixieland (Liberec)
15:45 Snap Call (Turnov)
17:00 Módní přehlídka Made in Jablonec 2014

Sobota 9. 8.
11:00 Koneckonců (Jilemnice)
12:30 Mandragora (Jablonec n. N.)
13:30 Módní přehlídka Made in Jablonec 2014
14:30 In Touch (Železný Brod)
15:45 Cháska (Nový Bor)
17:00 Módní přehlídka Made in Jablonec 2014

Neděle 10. 8.
11:00 Eridu (Jablonec n. N.)
12:30 CoEra (Jelenia Góra, PL)
14:00 Superhero Killers (Jablonec n. N./Liberec)
15:00 Módní přehlídka Made in Jablonec 2014

„Jsme potěšeni zájmem vystavovatelů, výstaviště v areálu Eurocentra je zcela zaplněné," uvedl. Organizátorům se podařilo pro akci získat zhruba o desetinu více výrobců než loni.

Akce je v zemi ojedinělá. Na komerčních výstavách v tuzemsku se obvykle představuje do deseti prodejců, v Jablonci bude nabídka několikanásobně větší. Lidé v Eurocentru navíc uvidí, jak se sklo a bižuterie vyrábí. „Návštěvníci se mohou těšit na foukání, broušení, rytí a malování skla, mačkání skleněných kamenů, vyzkoušet si tradiční techniku podmalby nebo obdivovat výrobu foukaných figurek, lampových perlí, černé bižuterie," vyjmenoval Kopáček.

Křehká krása navazuje na tradici velkých bižuterních a sklářských výstav, na které do Jablonce ve druhé polovině minulého století jezdili lidé z celé země. Loni obnovenou výstavu navštívilo 6000 lidí, bylo jich dvakrát více než při premiérovém ročníku.

Letos je Křehká krása spojená s mezinárodním trienále, které se navenek prezentuje zejména čtyřmi výstavami skla a bižuterie. K jejich prohlídce stačí jedna vstupenka. V Muzeu skla a bižuterie prezentuje svou práci více než 70 sklářských a bižuterních firem, včetně tuzemských zastoupení zahraničních výrobců skla. Na výstavě mohou návštěvníci vidět komerčně úspěšné výrobky firem z posledních tří let, designové novinky, ale i současné trendy v oboru. V historických prostorách kostela svaté Anny je výběr současné autorské sklářské tvorby z celé ČR a v Galerii N se zase představuje 16 sklářských a uměleckých škol z Česka, Polska a Slovenska. Studentům je věnována i výstava v Galerii Belveder. Jsou tam díla, která vytvořili studenti z Česka, Slovenska a Polska na mezinárodním bižuterním sympoziu v Jablonci.