Dnes jich však většinu koupí firmy. „Jablotron proto připravil novinku s názvem Essence, která má díky propojení s internetem funkce chytrého telefonu," přiblížil mluvčí společnosti Zbyněk Ptáček.

„Nový telefon přichází na trh v době, kdy poklesly ceny mobilního volání, a nastoupila řada virtuálních operátorů. Může tak posloužit jako zajímavá náhrada pevné linky doma i v kanceláři," řekl Ptáček. Díky možnosti mít SIM karty od stejného operátora v mobilním i stolním telefonu může rodina i firma výrazně ušetřit. „Nový telefon lze pořídit za 4290 korun," dodal.

Telefon měl především usnadnit život starším lidem. I nový telefon má dostatečně velkou klávesnici i pro psaní textových zpráv a dobře čitelný displej, nabízí také možnost konferenčních hovorů, blokaci čísel nebo synchronizaci kontaktů s pracovním mobilním telefonem a Outlookem.

Přístroje vyrábí stejně jako další komunikační techniku dceřiná firma Jablocom od roku 2005. „Prodávají se prakticky do celého světa. Historicky největší odbyt máme ve Španělsku, Skandinávii a Německu," dodal Ptáček.

Jablotron je česká společnost. Vznikl v roce 1990 a zaměřuje se na vývoj a prodej elektronických zabezpečovacích a signalizačních zařízení, poskytuje i bezpečnostní služby. Holding dnes tvoří šest firem mimo Jablocomu, je to výrobce zabezpečení Jablotron Alarm, poskytovatel služeb bezpečnostního centra Jablotron Security, výrobce elektronických systémů Jablopcb, poskytovatel služeb pro monitorovací centra Jablonet a distributor pro Slovensko Jablotron Slovakia. V roce 2012 uskutečnila skupina zakázky za rekordních 1,76 miliardy korun, loňská čísla zatím k dispozici nejsou.