Tento týden na trh uvedená kilová medaile z ryzího zlata je nejdražší ražba jablonecké České mincovny. Série přináší v plastice motivy slavného grafika Oldřicha Kulhánka z českých bankovek. Teď série „kilovek" dospěla do svého závěru, k nejnižší hodnotě dvacetikorunové bankovky. Medaile je o to zajímavější, že portrétuje bankovku, která už není v oběhu, protože byla nahrazena dvacetikorunovou mincí, raženou též v Jablonci nad Nisou.

Na druhé straně spektra se letos objevila nová zlatá mince, která váží půl gramu a výrazně posouvá hranici dostupnosti žlutého kovu směrem dolů. Přijde na 1 250 korun a jejím motivem je Praha, resp. Pražský hrad.

ČESKÉ BANKOVKY JAKO MEDAILE VE ZLATĚ

„Medaile vyražené z kilogramu ryzího zlata, jejichž reliéf vychází z mistrovských bankovek vytvořených Oldřichem Kulhánkem, byly po dlouhá léta vlajkovou lodí České mincovny," vysvětlil obchodní ředitel Aleš Brix s tím, že letos se tato kapitola uzavírá. Zbylo poslední papírové platidlo, kterým se můžeme inspirovat dvacetikoruna s portrétem Přemysla Otakara I.

Přestože byla platnost bankovek s nominální hodnotou 20 Kč ukončena v roce 2008, jistě si vzpomínáte na majestátní portrét legendárního českého krále. Poprvé se toto platidlo objevilo 20. dubna 1994 a o dva roky později došlo k inovaci jeho podoby.

Mezi lidmi byla nejmenší bankovka oblíbená v roce 1997 jí bylo v oběhu stěží uvěřitelných 46 633 000 kusů. Proč tedy byla stažena z oběhu? Vaz jí zlomila právě její popularita rychlý oběh vedl k rychlému opotřebení a maximální životnost bankovky byla 1,5 roku. Neustálý tisk nových bankovek je nákladný, a tak bylo rozhodnuto, že jejich úlohu plně zastoupí mince se stejným nominálem.

David a Goliáš … tak by se daly nazvat dvě medaile, které opouští lisy České Mincovny v Jablonci. Jednou je kilovka s tématem českých bankovek, tentokrát Přemysl Otakar I., a druhou pak půl gramová s motivem Prahy resp. Pražského hradu. Na snímku markeZdroj: Stanislav Krupař

V Jablonci se proto rozhodli, že na mimořádně zdařilou bankovku by se nemělo zapomenout, a tak byla převedena do podoby nejtěžší zlaté medaile v České republice.

VZÁCNÁ SYMBIÓZA TŘÍ UMĚLCŮ

Na přípravě monumentální pocty dílu Oldřicha Kulhánka, který nás před čtyřmi lety opustil, se podíleli dva umělci. Jeho dcera Klára Melichová grafička, která připravila kompozici obou stran medaile a akademický sochař Vladimír Oppl, zkušený medailér, mimo jiné autor 20 Kč mince, který připravil reliéfní předlohu medaile pro ražbu.

Averzní strana medaile je inspirována lícem bankovky nese korunovanou bustu krále spolu s jeho jménem PŘEMYSL OTAKAR I. v opisu a číslovkou 20. Reverzní strana medaile, která vychází z rubu bankovky, pak patří královské koruně, gotické stuze a pečeti Zlaté buly sicilské jedné z nejdůležitějších listin našich dějin, která stvrdila dědičné právo potomků Přemysla Otakara na český trůn.

Emisní náklad medaile čítá pouhých 50 kusů a cena jednoho kusu je bez mála jeden a půl milionu.

POCTA GRAFIKOVI I PO JEHO SMRTI

To však s touto tematikou není vše. Autorovi našich bankovek, o kterých se říká, že patří k těm nejkrásnějším na světě, věnovali krásnou a numizmaticky zajímavou poctu. Kompletní série osmi medailí znázorňujících naše bankovky se však umělec nedožil opustil nás v roce 2013, a tak stačil pro ražbu zpracovat jenom první čtyři bankovky s nejvyšší hodnotou. Ty na jeho počest vyšly v sadě čtyř zlatých medailí. K dispozici jsou i ve stříbře.

„Teď, o rovné čtyři roky později, vychází další zlatá sada, která vzdává hold druhé polovině odkazu Oldřicha Kulhánka," vysvětlila markentingový manažer České Mincovny Lukáš Jokl. Každý je o průměru 16 milimetrů a váhou 3,11 gramu. Za sadu zaplatí zájemce bezmála pětadvacet tisíc korun.