Kdo ukládá své peníze do zlata v podobě kilové medaile? Podle vedení jablonecké České mincovny jsou to nejen majitelé prosperujících firem, ale také úspěšní sportovci a celebrity. „Naši zákazníci oceňují především to, že jim medaile a mince kromě investiční příležitosti nabízí i umělecký požitek, je to věc rozumu, ale i citu,“ uvedl ředitel České mincovny Radek Šulta.

Ve čtvrtek vyražené první kusy číslovaných medailí František Palacký už putují ke svým majitelům. V den ražby bylo podle obchodního ředitele mincovny Tomasze Surdy devětadvacet kusů závazně rezervováno nebo i zaplaceno.

Zájem sice není enormní oproti předchozím emisím, ale je. Zlato na hodnotě časem stále nabírá. „Zlato roste prakticky ve všech světových měnách a i tehdy, když dolar posiluje,“ vysvětlil Surdy. „Momentálně se zlato nachází ve své korekční fázi, jsme přesvědčeni, že ještě nevyčerpalo všechny možnosti,“ doplnil.

V současné době se pohybuje 1 650 dolarů za unci. „Nechci suploval analytiky, ale já v investici do zlata věřím. Je to bezpečné,“ míní Surdy.

Mincovna emitovala každý rok jednu zlatou kilovku a také jednu půl kilovou platinovou. Letos bude zřejmě výjimečný rok. Chystají také unikátní ražbu deseti zlatých a deseti platinových medailí věnovaných Václavu Havlovi. „Zájemci se poptávají,“ doplnil Surdy. Číslo jedna by se mělo veřejně dražit pro charitativní účely Nadace Vize 97.

Zlaté kilovky chce podle obchodního ředitele ke 150. výročí založení dát v Jablonci razit i Česká obec sokolská.

Česká mincovna při přípravě další investiční medaile vsadila na osvědčený tandem akademický malíř Oldřich Kulhánek, který je autorem všech českých bankovek, a akademický sochař Vladimír Oppl. Ke každé kilovce v dřevěné etui obdrží majitel i grafický list.

Vývoj ceny kilogramových medailí ČM

2005 - Vstup do EU - 500 000 Kč
2006 - 2. výročí vstupu do EU - 600 000 Kč
2007 - 50. výročí Římských dohod Vznik EU - 670 000 Kč
2008 - Vstup ČR do schengenského prostoru - 700 000 Kč
2009 - Předsednictví ČR v Radě EU - 900 000 Kč
2009 - Karlův most v Praze - ražba pro Zlaté mince (video z ražby najdete ZDE)
2010 - T. G. Masaryk - 950 000 Kč
2011 - Ema Destinnová - 1 200 000 Kč*
2012 - František Palacký - 1 380 000 Kč

(* v roce 2011 se krátkodobě dostala na maximum 1 500 000 Kč)

Cena se odvíjí od aktuální ceny na trhu s drahými kovy. Tyto medaile jsou zatíženy daní z přidané hodnoty. Zlaté mince emitované Českou národní bankou, smart mince a zlaté slitky jsou jako investiční DPH nezatíženy. Česká mincovna má ve slitcích a smart mincích měsíční obrat zhruba 50-70 milionů. Loni v srpnu to ale krátkodobě byl téměř trojnásobek.

Zlaté kilovky razí jen u nás, v Kanadě a v Polsku

Největší svěratelkou zlatých investičních kilových medailí emitovaných Českou mincovnou v Jablonci je seniorka z Liberecka. Podle propočtů má „doma“ pro svá vnoučata minimálně třicet kilogramů zlata ztvárněného v numizmatickém skvostu. 

Zda se bohatá důchodkyně a velmi věrná zákaznice opět ozve, si Tomasz Surdy netroufá předjímat. Učinila tak vždy zhruba měsíc po ražbě.

Kupuje si výhradně přesná čísla, která odpovídají datům narození jejích vnoučat. „Pokaždé odebírala čtyři kusy, ale loni zvýšila už na šest,“ doplnil ředitel.