Pavel Nedvěd se svou mincí připojil k sérií mincí Československých fotbalových legend. Třiačtyřicetiletý hráč se tak přidružil ke společnosti fotbalových velikánů jako byli Antonín Panenka či Karol Dobiáš.

Obchodní ředitel České mincovny, Aleš Brix, uvedl důvod, proč vybrali do slavné jedenáctky právě Nedvěda. „Do této edice jsme vybírali ty nejlepší. Jedním z důvodů byl i Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy, který získal Pavel Nedvěd jako druhý Čech po Josefu Masopustovi,“ sdělil Brix a prozradil, že poslední mince bude patřit legendárnímu útočníkovi Janu Kollerovi.

PO ZLATÝCH MINCÍCH SE ZAPRÁŠILO

O mince s držitelem Zlatého míče je obrovský zájem. Zlaté jsou zcela vyprodané, stříbrných zbývá posledních pár kusů.

Bývalý kapitán české fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd má minci s vlastním portrétem. Do zlata si ji osobně vyrazil 21. března 2017 v České mincovně v Jablonci nad Nisou.Zdroj: Deník / Zbranek Petr

V mincovně si Pavel Nedvěd vyzkoušel vlastnoruční vyražení mince, to se mu povedlo hned na první pokus. Fotbalista, někdy označován jako Grande Paolo je se svou podobiznou spokojený. „Je to moc hezká mince. Trochu se mi zdá, že jsem tam oteklý, ale líbí se mi,“ řekl Pavel Nedvěd. Dle něj je celá sestava fotbalových mincí skvěle postavená.

Mít svůj portrét zvěčněný na minci je dle Nedvěda zvláštní pocit a zároveň obrovská čest. „Je to fantastické. Lidé jako Josef Masopust a Antonín Panenka pro mě byli vždy inspirací a nyní mohu být po jejich boku,“ dodal.

Slavnostní ražby se zúčastnil i sám Antonín Panenka, kterého proslavil nezapomenutelný penaltový kop ve finále mistrovství Evropy v roce 1976.
V současné době je předsedou Nadace fotbalových internacionálů, jejíž hlavním cílem je podpora bývalých fotbalových hráčů, kteří v minulosti reprezentovali Českou nebo Československou republiku. „Snažíme se pomoci těm sportovců, kteří neměli možnost vybudovat si takové podmínky, aby mohli důstojně žít ve stáří,“ okomentoval Antonín Panenka.

Česká mincovna podporuje nadaci právě mincemi Československých fotbalových legend. Z prodeje podobizen slavných fotbalistů získala nadace již přibližně 750 tisíc korun.

Československé fotbalové legendy to je název série mincí věnovaných jedinečným českým fotbalistům. Na mincích jsou zvěčněni Antonín Panenka, Karol Dobiaš, Ivo Viktor, Jan Lála, Josef Kadraba, Josef Masopust, Zdeněk Nehoda, Miroslav Kadlec, Karel Poborský a nově i Pavel Nedvěd. Zlatá čtvrtuncová mince má průměr 22 milimetrů a stojí 11 450 korun. Celkem bylo vyraženo 200 kusů a všechny jsou již prodány. Stříbrná uncová mince má průměr 37 milimetrů a stojí 1 450 korun. Těchto mincí s podobiznou Pavla Nedvěda bylo vyrobeno 500 kusů a zbývá posledních pár desítek.