Jsem si jist, že následujícím textem provozovatele fotovoltaických zařízení nepotěším. Příjmy občanů a podnikatelů za dodávky elektřiny z těchto zařízení byly podle zákonné úpravy platné do 31. 12. 2010 od daně z příjmů osvobozeny, pokud zařízení na přímou výrobu elektřiny ze slunečního záření bylo do konce roku 2010 uvedeno do provozu a k jeho provozování byla ve smyslu energetického zákona udělena licence.

Výhodu daňového osvobození však využili majitelé solárních zařízení, stejně jako provozovatelé všech ostatních ekologických zařízení na výrobu elektřiny, za zdaňovací období roku 2010 naposledy, protože s účinnosti od 1. ledna 2011 zákon o daních z příjmů v novém znění veškerá osvobození příjmů plynoucí z těchto zdrojů zrušil.

Poplatníci s příjmy za dodávky elektřiny ze solárních zařízení musí proto jako osoby samostatně výdělečné činné podat za rok 2011 daňové přiznání a současně jsou povinni v souvislosti s dosažením těchto příjmů zpracovat i přehledy pro účely odvodů sociálního a zdravotního pojištění a vyměřené pojistné uhradit.

Podle výkladu Ministerstva financí České republiky se poplatníci, kteří získali licenci k provozování solárních zařízení v roce 2010, nestali účetní jednotkou a mohou v roce 2010 a v letech následujících vést o svých příjmech a výdajích i daňovou evidenci. Poplatníci, kteří licenci získali dříve, však účetní jednotkou jsou a účetnictví vést musí. Pokud nepovedou účetnictví ani daňovou evidenci, mohou pro stanovení svých daňových výdajů použít výdajový paušál ve výši 40 %, neboť podnikají podle zvláštního předpisu, kterým je energetický zákon a mají proto nižší paušál než živnostníci.

Velkou komplikaci představuje, a platí to zejména pro drobné provozovatele solárních zařízení, jeho odpisování. Abychom postupovali správně, musíme hodnotu instalovaného zařízení rozdělit na technologickou a stavební část.

Technologická část zahrnující fotovoltaické panely a články, generátory, elektromotory apod. se odepisuje rovnoměrně po dobu 240 měsíců a odpisování nelze přerušit. Odpisování stavební části, kterou zpravidla představuje stavební úprava střechy, kabeláž pro rozvod energie z článků apod., je podle zákona o daních z příjmů rozvrženo do třiceti let a navíc předpokládá vložení celé nemovitosti do obchodního majetku.

Z uvedeného jednoznačně vyplývá, že četné formálně dokonalé a neustále se měnící předpisy nám i u věcí relativně jednoduchých stanoví takový rozsah a druh povinností, které jen s velkým úsilím dokážeme splnit beze zbytku a správně.

Mnoho lidí, zvláště těch svědomitých, pak v takovém mírně řečeno náročném společenském prostředí trpí pocitem všudypřítomného ohrožení, vlastní neschopnosti, viny a v různé intenzitě zažívají nezdravé obavy a tísně. A tak se ptám, máme-li to zapotřebí a komu to prospívá.