Mohutný požár zachvátil v pátek dopoledne dodávku, která stála v Okružní ulici na českolipském sídlišti Sever. Ve voze byly tlakové lahve s technickými plyny pro svařování a řezání kovů. Z bezpečnostních důvodů proto hasiči uzavřeli okolo vozu stometrovou zónu. Jeden z řemeslníků se při požáru zranil. Evakuace obyvatel z okolních domů nakonec nebyla nutná.

„Celkem šlo o pět tlakových lahví. V jedné byl kyslík, ve druhé acetylen, ve třetí argon a poslední dvě byly propanbutanové. V době vzniku požáru stála dodávka na místě, kde probíhaly práce,“ uvedla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová

Ze zadního prostoru dodávky se požár během chvíle rozšířil na celé vozidlo. Hasiči zlikvidovali plameny pomocí dvou vodních proudů a nasadili stabilní monitor na ochlazování tlakových lahví. „Hasiči jsou stále na místě a tlakové lahve ochlazují a kontrolují termokamerou,“ dodala Štrauchová.

Během večera hasiči láhve stále ochlazovali, zvláštní pozornost byla věnována lahvi s acetylenem. Na její převoz dorazila technika ze Záchranného útvaru HZS ČR a láhev byla transportována za přísných bezpečnostních opatřeních za doprovodu PČR do pískovny v Provodíně. Zde ji policejní pyrotechnik ve 21:30 hodin prostřelil a láhev byla znovu ponořena do vodní lázně a odvezena na stanici v České Lípě. Zabezpečena bude muset být dalších 72 hodin. Odtah dodávky se zbylými tlakovými lahvemi si zajistil majitel.

 Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 800 000 korun, příčina je zatím v šetření. Na vyšetřování pracují také specialisté z Technického ústavu požární ochrany.