Houkání sirén bylo slyšet po celém městě, do Liberce přijely jednotky profesionálních hasičů z celého okreseu Liberec, a také hasiči z Mladé Boleslavi.

Pluk radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci zatím zůstává v záloze. "O požáru víme, všechno ale koordinují hasiči, teprve kdyby jim docházeli síly, přišli bychom na řadu pravděpodobně my," uvedl mluvčí pluku kpt. Jakub Šimíček.

Zdroj: Youtube

Policie uzavřela pro veškerou dopravu ulici Vilová, kde Severochema sídlí. Magistrát města vyzývá občany, kteří bydlí v okolí Severochemy, zavřeli okna a nevětrali a v rámci vlastní bezpečnosti se k oblasti pokud možno nepřibližovali. Evakuace obyvatel nicméně v tuto chvíli není podle magistrátu nutná.

 Při požáru v bytovém domě hasiči zachránili ženu a psa.
Při požáru domu v Liberci se dvě děti nadýchaly škodlivin

Lidé popisují, že slyšeli silný výbuch. Na některých fotografiích je vidět obrovský plamen. Černý oblak dýmu je vidět až v Krásné Studáne a v Mníšku. Zatím není jasné, k čemu přesně v Severochěme došlo. V současné době Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, který sousedí se Severochemou, stěhuje pryč autobusy.

Před 14 hodinou se hasičům podařilo dostat požár pod kontrolu, černý obrovský kouř tak z oblohy zmizel. „V tuto chvíli probíhají hasební práce. Pro lepší účinek používáme pěnidlo," řekla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Zatím není známá výše škody, již nyní je však jisté, že částka se bude pohybovat v desítkách milionů korun. 

Zdroj: Deník

Severochema Liberec, družstvo pro chemickou výrobu, patří mezi významné výrobce chemických produktů v České republice. Vyrábí jak čistící prostředky, tak autokosmetiku, tekuté škroby, ředidla a technické kapaliny.

Zdroj: Youtube