Hvězdná sestava olympioniků, kteří letos reprezentovali Liberecký kraj na ZOH v Soči se dnes dopoledne sejde s hejtmanem Martinem Půtou a radními Libereckého kraje. Zatímco sportovci budou cinkat bronzovými, stříbrnými a zlatou medailí, úředníci zacinkají v erární kase penězi pro sport.

Liberecký kraj hodlá věnovat půl milionu korun mladým sportovcům v odvětvích, která získala na olympiádě v Soči největší české úspěchy.

„Rozhodli jsme se, že místo toho, abychom finančně odměnili na olympiádě úspěšné sportovce, dáme peníze na rozvoj mládeže. Věřím, že s tím budou všichni souhlasit," vysvětlil s úsměvem Martin Půta s tím, že čtyři sta tisíc přijde z této částky na rozvoj mládežnického biatlonu, zbytek lyžařskému svazu pro mladé snowboardisty.

Popřát hodně dalších medailí zlaté reprezentantce ve snowboardcrossu, knírkaté Evě Samkové z Dukly Liberec, pětinásobným medailistům v biatlonu včele s Gabrielou Soukalovou, Veronikou Vítkovou, Ondřejem Moravcem a Jaroslavem Soukupem z klubu SKP Kornspitz Jablonec nad Nisou, skokanům na lyžích z Lomnice n. P., sdruženářům, běžkařům, lyžařským akrobatům či alpským lyžařům, ať pocházejí odkudkoli, přijdou s malými dárky a překvapením i žáčci 3. třídy Základní školy v Dětřichově.

„Osobně chci poděkovat za pozdravy ze Soči, které mi poslali na podepsaném pohledu například biatlonisté, ale hlavně vedení kraje ocení závodníky i členy realizačních týmů za skvělou reprezentaci Libereckého kraje a celé České republiky," řekl hejtman.

Předseda Krajského sdružení České unie sportu Vladimír Boháč zároveň prozradil, že Liberecký kraj také přichází s novinkou, neboť připravuje do brzké budoucnosti kromě podpory pravidelného sportování ve spolupráci s jednotlivými sporty pořádání jednorázových závodů, v nichž se bude bojovat o titul mistra Libereckého kraje.

„Věřím, že se tato myšlenka ujme a že se „Šampionátu" Libereckého kraje zúčastní i naši reprezentanti a olympionici v letních i zimních sportovních odvětvích," zdůraznil předseda Boháč s tím, že na podobě takových her se teprve pracuje, stejně jako na periodicitě.