Osmašedesátiletá žena žila v jabloneckém azylovém domě. Ani tady však neměla od své dcery klid. Nadávky, strkanice, rány pěstmi.Vždy, když si šla žena převzít na poštu důchod, dcera hyena čekala na svou kořist nedaleko. Shrábla peníze a bez pozdravu odešla. Do času.

Poškozená vydírání vydržela po několik měsíců, pro peníze si ze strachu raději jezdila do Liberce. „Tam si jí všimla sociální pracovnice a přesvědčila ji, že se musí začít bránit," vyprávěla v březnu tohoto roku Ludmila Knopová, mluvčí jablonecké policie.

Policisté pak chování čtyřiačtyřicetileté dcery viděli na vlastní oči, když si pro tento případ nechali městskou kameru nasměřovat na budovu pošty. „Podařilo se natočit, jak dcera vydírá svou matku a poté odchází s penězi. Nadávala jí, a když jí matka odmítala dát peníze, tak do ní strkala a několikrát ji uhodila pěstí," přiblížila Knopová.

Policisté schovaní za rohem mladší ženu ihned zadrželi.

Podle uznávaného psychologa Jeronýma Klimeše je to doslova učebnicový příklad toho, jak vydírání rodičů probíhá a končí. „Setkávám se s těmito případy často, vůbec to není ojedinělá věc. A většinou je to bohužel přesně jako v tomto případě rodič to dlouho snáší a celou věc oznámí policii až na popud někoho jiného, kdo ho přesvědčí, že je to správné," říká psycholog.

Přitom se jedná jen o jeden z mnoha případů násilí páchaných na seniorech. Zajímavé je, že takto vydíraný a bitý senior většinou případ nenahlásí.

Jablonec při Světovém dnu proti násilí na seniorech

„Většinou dochází ať už k psychickému, nebo fyzickému násilí na seniorech přímo v rodinách. Svědčí o tom i fakt, že dle statistických průzkumů je nahlášeno jen šestnáct procent případů," přiblížil Petr Tulpa, náměstek primátora, proč se město Jablonec n. N. připojilo k projektu Světového dne proti násilí na seniorech.

Cílem projektu je zvýšit povědomí české společnosti o násilí páchaném na seniorech.

Týrání a psychické či fyzické zneužívání starých lidí může mít mnoho forem a podob, od fyzického násilí, vyhrožování, vydírání, ponižování a odmítání pomoci až po očividné zanedbávání. Této problematice je na rozdíl od zneužívání žen, dětí nebo zvířat věnovaná velmi malá pozornost. Město ve spolupráci s Diakonií Českobratrské církve evangelické a Centrem sociálních služeb připravilo k této příležitosti koncert, který se uskuteční v pátek 15. června v městském divadle.

„Špatné zacházení se starými lidmi není v současné společnosti novým fenoménem, snažíme se ale změnit postoj k této problematice, upozornit na ni a vyvolat společenskou debatu. Podporuji proto jakoukoli formu aktivity vyvíjené na ochranu práv našich starších spoluobčanů," říká primátor Petr Beitl, který spolu s náměstkem Tulpou převzal nad pátečním koncertem v Městském divadle v Jablonci nad Nisou záštitu.

„Páteční představení nazvané „Ples v operetě" přiveze do jabloneckého divadla Divadlo F. X. Šaldy z Liberce. Vstupenky jsou pro seniory zdarma k dispozici v pokladně divadla," doplňuje ředitelka Centra sociálních služeb Naďa Jozífková. 15. červen jako Světový den proti násilí na seniorech vyhlásila roku 2006 mezinárodní organizace INPEA (International Network for Prevention of Elderly Abuse). Tato organizace se snaží o celosvětové šíření povědomosti o násilí na seniorech a podporu prevence tohoto jevu. Jako první v ČR se k tomuto projektu připojilo v roce 2006 sdružení „Život 90". Jablonec se do projektu připojil již v loňském roce.