Stačí doladit posledních zhruba tisíc detailů a třináctý festival Všudybud na českolipském vodním hradu Lipý může v pátek 9. června začít. I pro letošek si pořadatelé připravili dvoudenní pestrý mix kulturních vystoupení, nově na čtyřech pódiích. Organizaci vystoupení na pódiu pod hradní zdí bude mít tento rok na starosti autor těchto řádků.

Rok od roku stoupá největšímu regionálnímu festivalu návštěvnost i profesionalita. Akce, jež začala jako malý projekt několika studentů gymnázia, je dnes respektovanou událostí, kterou si oblíbili hudebníci a hudební fandové z celé republiky.

Lístky z předprodeje se vyprodaly během čtrnácti dní. „Další budou v takřka neomezeném množství k dispozici na místě," říká Jiří Gottlieber z pořádajícího klubu Progres.

PROGRAM NA ÚROVNI

Letos se na českolipská pódia chystá například jedna z nejoriginálnějších českých kapel Vltava, alternativní projekt Midi Lidi nebo bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák s kapelou Aktual. Program doplňuje mnoho dalších českých i zahraničních interpretů a také „staří známí" hudebníci z České Lípy a okolí.

O nehudební program se krom prodejců občerstvení postarají například bikeři z Vrchlabí se svými magickými koly a festival by měl během pátečního odpoledne navštívit kníže Karel Schwarzenberg. Myslelo se i na nejmenší, pro které bude připravený zábavný dětský koutek.

Noc kostelů v Zákupech.
Kam dřív? Noc kostelů otevře lidem mnohé svatostánky