„Stává se, že odkládáme operace, protože nejsme schopní lidi protlačit buď sály, nebo jednotkami intenzivní péče. Lidé, kteří jsou objednaní na operaci, čekají třeba celé dopoledne na jídelně, než se vyexpedují pacienti, kteří mají jít domů," řekl nám už v listopadovém rozhovoru ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček.Popisované problémy jsou jen částí toho, co způsobilo nedávné zrušení chirurgie v Tanvaldu. Podle očekávání přineslo mnohem vyšší příliv pacientů na ambulanci i lůžkové oddělení jablonecké nemocnice.

„Počet pacientů ošetřených na chirurgické ambulanci v Jablonci loni oproti předchozímu roku narostl zhruba o čtyři tisícovky. Nárůst v několika stovkách jsme zaznamenali také u pacientů hospitalizovaných na lůžkové části chirurgického oddělení," vypočetla tisková mluvčí jablonecké nemocnice Petra Hybnerová s tím, že lékaři na ambulanci denně ošetří i sto dvacet pacientů.

Vedení nemocnice proto připravilo modernizaci prostor chirurgie. Její součástí byl i vznik jedné nové chirurgické ambulance, která už je od ledna v provozu.

Právě po rozšíření stávajících prostor řada pacientů volala. „V závěru roku jsem byl v Jablonci na chirurgické ambulanci, dorazil jsem tam s horečkou a bolestmi v zanícené ruce a na řadu jsem se dostal až za dvě hodiny. Dlouho tam čekaly i malé děti," svěřil se Deníku se svou zkušeností pan Zdeněk z Jablonce.

Na hodnocení, nakolik nová ambulance zkrátila či nezkrátila čekací dobu, je ale podle mluvčí nemocnice Petry Hybnerové zatím brzy.

Kromě přírůstku v podobě nové ambulance totiž jabloneckou chirurgii řada dílčích úprav ještě čeká. „Na vyšetřovnách, sálku i sádrovně počítáme s výměnou operačních světel. V další etapě budou upraveny také prostory současné recepce, abychom pacientům lépe zajistili soukromí," informovala Petra Hybnerová.

Nemocnice rovněž počítá s vylepšením prostor v současných vyšetřovnách, převlékacích kabinkách a čekárně pro pacienty.

Žádoucí je i rozšíření lůžkového oddělení, ale to podle nedávného vyjádření Víta Němečka nebude jednoduché.

„Hodně by pomohlo, kdyby nám tady vzniklo deset až patnáct lůžek akutnější následné péče doléčování pacientů po úrazech, například končetin. Zabírají dlouhé týdny místo na akutním oddělení. Zatím na to ale pojišťovny neslyší, a to právě proto, že lůžka následné péče přibývají v okolních nemocnicích, kde se ruší akutní lůžka," řekl nám ředitel nemocnice v listopadovém rozhovoru.