Dohoda je podepsaná, ale je potřeba ještě jeden „štempl". Tři a dvacet hektarů, což jsou zhruba dvě třetiny skiareálu, leží totiž v Krkonošském národním parku. Přestože se rozsah provozované činnosti nemění, dohodu Sportovního areálu Harrachov (SAH) s Úřadem pro zastupování ve věcech majetkových (ÚZSVM) o převodu pozemků však musí schválit ministerstvo životního prostředí.

Vedení horského městečka by bylo raději, kdyby dvě třetiny skiareálu vlastnil Harrachov a ne jeho dosavadní provozovatel. „Myslím, že pro budoucí celkový rozvoj města by to bylo lepší," uvedla starostka Eva Zbrojová. Proti stojí námitka majitele jednoho z harrachovských penzionů v blízkosti skiareálu, jehož jméno redakce zná, ale nechce být jmenován: „Mají tam postavené vlastní stavby. Mě se také majetek, který je můj, lépe spravuje a do svého investuje než do pronajatého."

LADÍ UŽ JEN PRÁVNÍ DETAILY SMLOUVY

Mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková řekla, že prodej pozemků je plně v kompetenci úřadu pro zastupování státu. Aktuálně se podle ní jedná s tímto úřadem o právních detailech případného prodeje pozemků ze strany úřadu. „Teprve poté budeme moci případný souhlas s prodejem a tak i doložku MŽP vydat," reagovala mluvčí.

Podle smlouvy SAH zaplatí za pozemky, které měl dosud v pronájmu, 56,5 milionu korun. „Kupní smlouvu na pozemky, na nichž leží zhruba dvě třetiny areálu, jsme podepsali na konci loňského roku," potvrdil ředitel Sportovního areálu Harrachov Jiří Krejčí. V souvislosti s vyjádřením ministerstva životního prostředí dodal: „Úředníci v této věci nejsou vázání žádnou lhůtou, proto není jasné, kdy a zda vůbec doložku ke smlouvě vydají."

PROVOZOVATEL MÁ PŘEDKUPNÍ PRÁVO

SAH má ve skiareálu na pozemcích státu stavby, které jsou jeho. Díky tomu má předkupní právo a v tomto smyslu také ÚZSVM postupoval při uzavírání kupní smlouvy. Navíc stavby společně s pozemky tvoří funkční celek.

„Z těchto důvodů bylo podle zákona rozhodnuto o přímém prodeji pozemků vlastníkovi staveb," uvedl mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka. Zmínil také, že rozdílnost vlastníka staveb a pozemků fakticky znemožňuje provedení nutných investic do areálu a tím i výrazně komplikuje rozvoj tohoto turistického střediska. „Kupní smlouva byla uzavřena podle aktuálního znaleckého posudku," dodal.

Do prodeje pozemků se ve středu 18. ledna vložil ministr finanací Andrej Babiš - ČTĚTE ZDE

PRO TURISTY A LYŽAŘE SE TAKÉ NIC NEMĚNÍ

Uzavření kupní smlouvy by mělo odstranit nejistotu ohledně dalšího fungování skiareálu. Platnost předchozí nájemní smlouvy skončila v červnu 2015 a na nové se provozovatel s Ústavem pro zastupování státu ve věcech majetkových nedohodl. Spor trval kvůli výši nájemného.

ÚZSVM požadoval na základě znaleckého posudku navýšení z 2,2 milionu korun za rok na 3,5 milionu, Sportovní areál Harrachov (SAH) naopak chtěl na základě vlastních posudků snížení na 1,6 milionu. Státu tak dosud posílal částku, jež vycházela z jeho posudku. Spor se dostal až k soudu, líčení však ještě neproběhlo.

Pokud nabude smlouva platnost, bude tento spor vyřešen, jak vyplývá z podmínek dohody. Provozovatel skiareálu Harrachov by měl státu za bezesmluvní užívání doplatit 2,6 milionu korun plus úroky z prodlení.