Prodloužení a prodražení prací, pokuta od České inspekce životního prostředí (ČIŽP), protesty chalupářů u Turnova. Práce na části cyklostezky Greenway Jizera, která vzniká mezi Líšným a Dolánkami, jsou, zdá se, dosti problematické.Už na začátku června se měli po části plánované obří cyklostezky, v úseku mezi Líšným a Malou Skálou, prohánět cyklisté. Místo toho se na stezce stále pracuje. „Bohužel, původní plány se nenaplnily. Geologický průzkum ukázal, že podlaží je nestabilní a musí se sanovat," přiblížil Jiří Lukeš, manažer Sdružení Český ráj, které je koordinátorem projektu Greenway Jizera.

Proti stavbě byla navíc vznesena námitka a dokonce i podnět k zastavení stavby, kterou řešila i ČIŽP. Stavaři totiž těžkou technikou vstupovali do řečiště, pro což musí mít vystavenu výjimku.

Inspekce potvrdila pochybení stavařů, zároveň však uložila jen mírnou sankci. „Postup inspekce považujeme za vstřícný. Pochybení bylo prokázáno a dostali jsme pokutu pět tisíc korun. Nebyla prokázána škoda na přírodě, ohroženy nebyly žádné živočišné druhy. V ostatních ohledech jsme splnily všechny zákonné podmínky stavby," popsal Lukeš.

V srpnu jen cyklisté

Stavba se tak protáhla a místo původně ohlašovaného otevření části cyklostezky na začátku června se po ní cyklisté projedou až v srpnu.

Vlastně jenom cyklisté. Cyklostezka bude totiž z minerálního betonu, tedy jemné kameniny. „Správa chráněné krajinné oblasti Český ráj nechtěla použití asfaltu či betonu," upřesnil Lukeš.

Výstavba části cyklostezky mezi Líšným a Malou Skálou je součástí většího celku, na které získalo Sdružení Český ráj mnohamilionovou dotaci.

Výstavba bude dále pokračovat přes Rakousy do Loužku, kde se napojí na již stávající komunikaci v Dolánkách. Celá etapa má být ukončena ke konci dubna příštího roku.

Přes Jizeru vyrostou na Maloskalsku i dvě zbrusu nové lávky, jedna stávající bude opravena v Rakousech.

„Podnik České dráhy nepovolil vedení cyklostezky podél trati, našli jsme toto řešení," vysvětlil Lukeš.

Jedna z lávek přiblíží část Malé Skály obci. „Lidé teď musí na Malou Skálu autem nebo pěšky po silnici. Chodí tak i děti do školy, a to je dost nebezpečné," přiblížil starosta Malé Skály Michal Rezler.

Cyklojízda

V uplynulých dnech proběhla po celé trase plánované cyklostezky Greenway Jizera propagační cyklojízda, které se mimo jiné účastnil i Jan Strcula z občanského sdružení Sportem proti bariérám Český ráj.

Na tom by nebylo nic zajímavého, kdyby… Kdyby nebyl Jan Strcula připoután na kolečkové křeslo. To často zaměňuje za speciálně upravené kolo a vyráží na dlouhé túry.

Vyjel tak s ostatními účastníky propagační jízdy od osady Jizerka, kde trasa Greenway Jizera začíná. Problémy měl právě jen těsně po startu. „Je tam kamenitá cesta, a to je vždy problém, nejlépe se mi samozřejmě jezdí po asfaltové cestě," přiblížil Strcula.

Jeho výkon obdivoval i Stanislav Pelc, místostarosta obce Kořenov, který propagační jízdu také absolvoval. „Po silnici jsme Honzovi nestačili," vysekl poklonu Strculovi.

Propagační cyklojízda bude ukončena dnes v Lázních Toušeň, na soutoku Jizery s Labem.

Hlavním koordinátorem projektu Greenway Jizera v celém koridoru řeky Jizery je Sdružení Český ráj, které se se svými partnery hlásí k principům Greenways.

Idea projektu se zrodila počátkem 90. let. K jejímu naplňování dochází od roku 2004, kdy se nositelé projektu dohodli na společném postupu řízení projektu. Cyklotrasa Jizera je rozdělena na sedm úseků, z nichž každý má svého garanta, který koordinuje práce na projektu ve smyslu zachování jednotné ideje. Trasa cyklostezky má téměř zcela kopírovat celý tok Jizery.

Cyklotrasu Jizera lze již z velké části absolvovat po stávajících vyznačených cyklotrasách. Často se však vzdálíte od řeky Jizery do kopcovitého terénu.

Cílem projektu Greenway Jizera je vybudovat páteřní cyklostezku, která povede v blízkosti řeky Jizery s minimálním převýšením a bude sloužit jak pro návštěvníky regionů, tak pro místní obyvatele například při cestě do školy, za nákupem a do práce.

Greenway Jizera se projektuje v úsecích Podspálov Semily Dolní Sytová, Železný Brod Líšný, Zeleneč Lázně Toušeň, Lázně Toušeň Benátky nad Jizerou, Dalovice Hrdlořezy.

Ve výstavbě jsou již úseky v Semilech, Svijanech a právě trasa Dolánky Líšný.