Skoro nic nevíme, to až po průzkumných vrtech. Tak v globále odpovídali na otázky obyvatel zástupci společnosti Entergeo,SE, jež chce v Tanvaldě postavit geotermální elektrárnu. „Nevíme, jak to přesně v podzemí vypadá. Pro to, aby mohl vůbec vzniknout projekt, musíme podloží pořádně prozkoumat," vysvětloval Zbyněk Šonka.

Beseda

Slušně zaplněná velká zasedací místnost tanvaldské radnice slyšela hlavně argumenty proti záměru výstavby. Pozvání přijali i poslanci Parlamentu ČR. Do Tanvaldu dorazila Jana Hnyková (Úsvit) a Martin Komárek (ANO).

„Proč chcete stavět elektrárnu, jejíž technologie není příliš vyzkoušená, zrovna v centru města? Co když budou praskat domy," ptal se třeba Petr Hampl, bývalý zkušební technik elektráren.

Společnost má již souhlasné stanovisko Ministerstva životního prostředí. „Začne průzkum, který potrvá asi rok. Z něj vznikne model, jak to v podzemí vypadá. Až poté můžeme přistoupit ke zkušebnímu vrtu, což potrvá dalších osm až dvanáct měsíců. Není to tedy tak, že příští týden začneme vrtat," narazil Šonka na fámy, jež městem kolují.

Vzpomenut byl i nešťastný a zastavený projekt geotermální elektrárny ve švýcarském městě Basilej.

Podle Zbyňka Šonky se začala celá záležitost kolem záměru komplikovat hned od začátku. „Naše společnost a odpůrci se začali trumfovat," přiznal.

Na přetřes přišla i otázka případného využití přebytečného tepla, které chce společnost prodávat městu, potažmo obyvatelům. „Propojení s teplárnou jsme spočítali na dvaadvacet milionů, což můžeme realizovat z našich zdrojů," popsal Šonka.

Za petičníky se postavila poslankyně Jana Hnyková. „Přání lidí by mělo být respektováno. Bohatství skryté v zemi patří všem," sdělila zástupcům společnosti.

Tanvaldským podnikatelům a lidem, jež pracují ve vedeních firem, se nezdá ani struktura investorské firmy.

Poukazovali na to, že firma má akcie na majitele a ne na jméno, což zákon nově ukládá. „Z mého pohledu není Entergeo důvěryhodnou firmou," poznamenal jeden z nich.

Zástupci společnosti se na místě dušovali, že vše je v pořádku, data jen do webových aplikací ještě nenaskočily.

Geotermální elektrárna je dostupný, dlouhodobě udržitelný, bezpečný a ekologický způsob, jak přispět městům a obcím k nižší závislosti na dálkově dodávané energii. Nitro Země je přirozeným a mimořádně stabilním zdrojem geotermální energie. Využitelná energie se získává ohříváním vody, která se přivádí do hloubky 3 5 km a následně čerpá na povrch.

Geotermální energie

Společnost Entergeo SE v České republice připravuje výstavbu geotermálních elektráren využívajících přirozené teplo Země z hlubinných vrtů. Podrobný průzkum byl již zahájen v řadě lokalit.

Výstavba ani provoz geotermální elektrárny díky moderním technologiím, které Entergeo SE využívá, nezanechávají ekologickou stopu. Geotermální elektrárna může být provozována i v zastavěných oblastech. Teplo z jednoho vrtu zajistí provoz elektrárny po dobu 20 30 let, poté je možné využít je i nadále k vytápění.

Geotermální elektrárny dodávají energii ve více než 20 zemích světa na Islandu, ve Velké Británii, ve Spojených státech amerických, ve Švýcarsku, v Dánsku či ve Francii. Podle dosavadních geologických průzkumů je i v České republice řada lokalit vhodných pro využití geotermální energie.

Nešťastná Basilej

Proti ale hovoří historie již vzpomínaného projektu geotermální elektrárny v Basileji. Elektrárna vyvolala zemětřesení.

To zaznamenané 8. prosince 2006 mělo sílu 3,4 stupně Richterovy škály, vyvolalo všeobecný strach a více než 1000 telefonátů na nouzové linky. Nezpůsobilo sice žádné zranění, ale zato praskliny v řadě staveb. Čtyři další záchvěvy pak otřásly regionem během zimy 2006 až 2007, měly intenzitu od 2,9 do 3,2 stupně Richterovy škály.

„Ale právě tento případ napomohl tomu, aby se staly geotermální elektrárny bezpečnější," oponoval Zbyněk Šonka za investora.

Tanvaldská radnice zdůrazňuje, že v rámci řízení o umístění stavby budou mít občané i právnické osoby možnost se vyjádřit a podat své námitky. Na zasedání zastupitelstva města dne 30. dubna bude na žádost občanů zařazen bod týkající se případné výstavby geotermální elektrárny.

„Znovu opakujeme, že o umístění a případné výstavbě ještě vůbec nebylo ze strany Městského úřadu Tanvald, konkrétně stavebního úřadu, rozhodováno," doplnil starosta Petr Polák.

Informace proti výstavbě GTE v Tanvaldu přináší web geotermal-v-tanvaldu.webnode.cz/

Obhajují ji naopak na webu společnosti Entergeo SE entergeo.com.