Zakázat herny ve městě nebo omezit jejich provoz? Za první řešení bojuje občanské sdružení Jablonec bez hazardu. Jeho členové, v čele s Jakubem Strnadem, měli k petici hned dva důvody. Zdálo se jim, že život v centru města upadá a přibývá v něm heren. A osobně se také se závislostí na automatech, dnes už úspěšně vyléčenou, setkali ve svém okolí.

Města a obce přitom mohou z výtěžků z loterijní činnosti financovat sport či kulturu. Výtěžek obohatil třeba rozpočet Železného Brodu o částku 3,2 milionu korun. Město vše rozdá, absolutně nejvíce dostane sport.

Příští rok ale bude hůře. Města a obce přitvrzují v boji proti gamblerství, což je dobře. Počty heren klesají, provozovatelé musí splňovat stále přísnější pravidla. Radnice musí počítat s tím, že i výtěžky z loterijní činnosti budou o dost nižší.

„V Jablonci se nám už podařilo dostat petici do podvědomí lidí. Vědí o akci proti hernám, o tom, kde se k ní mohou svým podpisem připojit. A zájem mezi lidmi je," potvrdil organizátor.

Jablonečtí měli příležitost podepsat petici také na velikonočních trzích. „Nesetkali jsme se s negativní reakcí. I když jsem se nejprve obával, jak to na trzích bude probíhat," uvedl Strnad.

Petici zatím podepsalo přes sedm set lidí. Do konce dubna organizátoři věří, že nasbírají potřebnou tisícovku. A na květnovém zastupitelstvu města by rádi svůj názor představili zastupitelům.

Miroslav Pelta, jeden z členů zastupitelstva, se k problému vyjádřil slovy: „Jsem pro to ponechat stávající, ale další už nepovolit. Když se všechny zruší, tak hazard z města stejně nevymizí. Naopak, chytnou se toho firmy, které ho budou provozovat načerno."

„Město má z hazardu ročně asi dvacet milionů. Většinu peněz dostanou ale firmy, které zařízení vlastní. Na sport a kulturu přece musí vedení města najít jiné zdroje, " dodal Jakub Strnad. Kde, ale neřekl.