„Už jsem zažil chlapa, co snědl pět kousků, ale tohle jsem ještě neviděl," kroutí hlavou majitel jedné z libereckých cukráren, když se před subtilní trenérkou studia Contours Martinou Daher objeví talíř s devíti dorty. A ještě víc se diví, když porci, nad kterou vypadnou oči i mně, velké milovnici sladkého, zajídá dvěma kopečky zmrzliny. Ostatních pět frekventantek seriálu Hubneme s Deníkem jí zdařile sekunduje.

CO JE TO PRASODEN?

Jste na omylu, pokud si myslíte, že pětici žen, které se dobrovolně přihlásily k tříměsíčnímu hubnutí před zraky čtenářů, jednoduše praskly nervy a zabalily to. Vyplenění cukrárny je naopak řízený a zdravému hubnutí prospěšný podnik! Nevěříte? „Běžně svým klientkám doporučujeme, aby si jednou za měsíc udělaly volný den. Říkáme tomu „prasoden", kdy je dovoleno naprosto všechno, čeho se v ostatních dnech zříkají. A má to hned dva pádné důvody," vysvětluje trenérka Martina Daher. Tím prvním je podle ní psychika. „Je důležité vědět, že nastavený jídelní režim není žádná drastická dieta, že věci, které máte ráda, třeba sladké, už nikdy nesmíte. Odpočine si hlava i chutě a v hubnutí vás to jen posílí," popisuje trenérka.

DODRŽOVAT ZÁSADY

Volný den má podle ní ale smysl jen tehdy, pokud ostatních 29 dnů v měsíci sice rozhodně nehladovíte, ale dodržujete zásady. Tedy jíst nejméně pětkrát denně, ale sladké jen po ránu a místo bábovky spíš ovesnou kaši, k večeři maso a pořádnou dávku zeleniny.

Eva Koubovská si už nakládá na talíř pět kousků. „Miluji koňakové špičky a plněné hořické trubičky, to jsem si nemohla odpustit. Zato v létě strašně špatně odolávám zmrzlině. Dneska jsem si ale už vážně nedala, byla jsem tak přeslazená, že jsem to raději vše zapila pivem. Slyšíte dobře, pivem," směje se Eva.

Na talířku Simony Šounové, která zhubla už víc jak 90 kilo, se objevují hlavně kousky s čokoládou. Přiznává, že jejím největším pokušením je sladké ovoce. „Pracuji ve velkoobchodě s ovocem a zeleninou, takže se ve „volném dni" snažím ochutnat všechno, zvláště teď, když začíná sezóna melounů, jahod, broskví a nektarinek. Můžete sice namítnout, že to jsou vitamíny. Ale toho cukru…"

Jej dcera Veronika zase nejraději medovník. „Ujíždím spíš na těstovinách. Takové spaghetti carbonara," přiznává se a dodává: „Jíme normálně, selským rozumem, takže mě žádné hříchy netrápí. Jen jím o dost míň zeleniny, než bych měla, ale když mi to nechutná, tak to prostě nejím," přiznává se.

VRHÁ SE NA KLASIKU

Štěpánka Radostná se zase vrhá na klasiku. „Miluji ty čokoládové kousky se spoustou krému, ale přiznám se, že mi fakt stačí jeden! To spíš hřeším, když si dám s přáteli skleničku vína, ale to si pak druhý den pěkně odpracuji na zahradě. Takové sekání trávy, příprava dřeva na zimu a vše kolem domu je nejlepší spalovna," směje se Štěpánka.

NEJLEPŠÍ NA KONEC

Pokud si myslíte, že za šlehačkové orgie stihne naši pětici trest v podobě ručičky na váze, která nemilosrdně naměří o nějaké to kilko víc (a známe to všechny: „To není možné, vždyť jsem si dala jenom jeden řízek a pět malých vanilkových rohlíčků…", vzdycháme často), zase vedle. „Opak je pravdou," k mému překvapení objasňuje Martina Daher druhý důvod „prasodne". „Tělo při správné životosprávě dostane šok, který je pro něj velmi prospěšný. Mimo jiné se to projeví na zrychleném metabolismu, takže dámy nejenže nepřiberou, ale navíc mají druhý den paradoxně ještě víc ploché břicho," říká Martina Daher a v klidu si naloží další kopeček zmrzliny.

Seriál Deníku. Trenérka studia Contours Martina Daher
Natáhněte je na mučidla! Stroje, které pomáhají...