Padesát tisíc metrů čtverečních pozemků v Rýnovicích byly konečně zcela převedeny na město Jablonec. Je mezi nimi i dětské hřiště na sídlišti Janovská, na jehož nevyužívání obyvatelé sídliště často poukazovali. "Pro letošní rok se počítá s úpravou hřiště v sousedství rýnovické školy. Úpravy budou provedeny v souladu s potřebami školy tak, aby hřiště mohly využívat jak školní děti, tak veřejnost," přiblížila Markéta Hozová, mluvčí jablonecké radnice.

„Nic tu není, snad pětadvacet let se tu nic pořádně nezměnilo. Na druhou stranu jsme tady tak trochu jako na vesnici. Ale vážně, nějaké úpravy by již byly potřebné," myslí si šestapadesátiletý Michal.

Na sídlišti bydlí od osmdesátých let minulého století. „Na tu dobu to bylo moderní sídliště, i když zcela změnilo život Rýnovic," poznamenal Michal.

Proč se tedy na sídlišti, tedy spíše na volných plochách, v průběhu skoro tří desetiletí moc nemodernizovalo? Důvod byl vcelku prozaický, pozemky totiž spadaly pod stát, potažmo pod Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Město se dlouhá léta snažilo o dohodu s úřadem, až se začalo blýskat na lepší časy v loňském roce.

„Po osmi letech se podařilo dosáhnout bezúplatného převodu strategických pozemků na sídlišti Janovská, které byly dosud ve vlastnictví ÚZSVM," popsal primátor Petr Beitl.

Bezúplatně získané pozemky v hodnotě 8,5 milionu korun jsou veřejně využívány jako zeleň, komunikace a také jako přístupy k jednotlivým objektům panelových domů. Je mezi nimi zahrnuto i hřiště za rýnovickou školou, které nebylo možné využívat právě proto, že nepatřilo městu.

Na jednom ze získaných pozemků se nachází i autobusová zastávka.

„Po dokončení nebylo toto sídliště majetkoprávně vypořádáno, když do katastru nemovitostí byly zapsány pouze stavební parcely pod jednotlivými stavbami. Nebyly tak dořešeny pozemky pod komunikacemi, přístupovými chodníky k objektům a dětskými hřišti," vysvětlil Robert Hurt, vedoucí samostatného oddělení.