Výrazně dražší, ale prý výhodnější a také reálnější. Takový má být projekt revitalizace centrálního zásobování teplem, který připravilo město Jablonec v reakci na více než rok starý projekt většinového vlastníka Jablonecké teplárenské a realitní, kterým je společnost MVV Energie CZ.Po proměně centrálního zásobování teplem, kterou navrhuje město, by cena tepla v Jablonci byla o 20 procent nižší než v současnosti, kdy s více než 800 korunami za gigajoul na domácnost patří k nejdražším v zemi.

„Celkové investiční náklady činí čtyři sta sedmdesát tři milionů korun. Vzniklo by dvacet blokových plynových kotelen, z toho devět centrálních a jedenáct objektových," přiblížil náměstek primátora Miloš Vele.

Některé z kotelen by vyrostly na stávajících výměníkových stanicích a částečně by se využily i současné sekundární rozvody.

Kromě nižší ceny tepla díky sníženým ztrátám v rozvodech a menší spotřebě plynu by se prý při městské revitalizaci významně snížily i emise škodlivin.

„Soustava centrálního zásobování teplem revitalizaci nutně potřebuje, současný stav je neudržitelný. Toto je první technické řešení, které se týká celé soustavy," komentoval primátor Jablonce Petr Beitl.

Město je podle něj připravené na realizaci spolupracovat s MVV, nebo ji zajistit samo jako jediný vlastník Jablonecké teplárenské a realitní. Primátor se teď chystá projekt předložit většinovému vlastníkovi teplárny.

Právě dohoda obou stran je ale velkým problémem. Město se už dlouho snaží od MVV odkoupit majoritní podíl, jenže doposud ani nepadla shoda na ceně. Poté, co město před časem odmítlo návrh revitalizace, s kterým přišla MVV, navíc celou věc komplikuje arbitráž, v níž většinový vlastník po městu vymáhá náhradu škody ve výši 83,407 milionu korun. O tuto částku údajně MVV přišla kvůli zamítavému stanovisku města. V žalobě se uvádí, že město se nechová jako dobrý hospodář, což jeho vedení rázně odmítá.

„Arbitráž nic nevyřeší. Co je potřeba řešit, je samotné centrální zásobování teplem," uzavřel Miloš Vele.

Majoritní podíl akcií Jablonecké teplárenské a realitní, které vlastní MVV Energie CZ, je nyní 65,78 procenta. Zbytek akcií patří městu.