Projekt s názvem Vaše volba uvedl do života ČEZ a z hlasování vzešlo pět míst, kde společnost nasvítí přechody pro chodce. Nejvíce hlasů získaly přechod v Jablonci nad Nisou, Děčíně a Mníšku. Na doporučení odborné komise složené ze zástupců Dopravní policie a BESIP budou ještě osvětleny přechody v Ústí nad Labem a České Lípě. Celkem v anketě Vaše volba hlasovalo celkem 11 081 Severočechů.Vítězný přechod v Jablonci nad Nisou U Přehrady obdržel 1 846 hlasů, druhé místo zaujal přechod v Děčíně s 1 528 hlasy a třetí místo obsadil přechod v Mníšku u Liberce s 1 300 hlasy. Těsnou bramborovou medaili nakonec získal přechod v Dubé, který získal jen o 12 hlasů méně než bronzový Mníšek.

Ukázalo se, že lidem v České republice není bezpečnost na přechodech lhostejná. „Velmi dobře si uvědomují rizika dopravního provozu a zajímají se o možnosti, jak změnit nebezpečná místa tak, aby na nich k tragickým nehodám nedocházelo," říká Šárka Samková z ČEZu.

Jen za první čtyři měsíce letošního roku se na vyznačených přechodech pro chodce stalo 368 dopravních nehod, při nichž se 59 lidí těžce zranilo a čtyři zahynuli. Vloni na přechodech zemřelo za celý rok dokonce 35 osob.

Bezpečnostním prvkem, který dokáže tuto smutnou statistiku až o dvě třetiny zlepšit, je právě kvalitní osvětlení. „Zvyšování bezpečnosti dopravního provozu je jednou z našich hlavních priorit. I přes všechna chystaná opatření by ale chodci neměli zapomínat na vlastní bezpečnost," říká šéf dopravní policie ČR Tomáš Lerch.

Přechodů, které mají zjevné nedostatky, je bohužel v České republice stále hodně. Jen na silnicích I. tříd identifikovala Dopravní policie 423 rizikových přechodů, u kterých kromě běžných bezpečnostních prvků chybí právě osvětlení.

V každém ze sedmi distribučních regionů ČEZ mohli lidé v rámci projektu Vaše volba 2013 vybírat z 10 nebezpečných přechodů, které nominovali odborníci z Policejního prezidia ČR.