Už jen samotná účast posádky na ME je veliký úspěch. „Tým se celou loňskou sezónu musel dravě ucházet o první příčky v českém poháru, aby v konečném pořadí obsadil nejhůře tu pátou. Jedině tak se mohl nominovat na letošní ME v německém Hamburku," přiblížila Helena Bulířová za RK Dragons Jablonec.

Když RKčka zjistila, že do Hamburku pojedou, byl už konec září roku 2012. Od té doby začali s ambiciózní přípravou pod profesionálním vedením manželů Krupkových. Celý rok mohli čtenáři sledovat jejich články o zimní přípravě v tělocvičně, letním závodění, nebo o různých oddechových meziakcích, kterých se v průběhu roku zúčastnili.

„Ráda bych tu vyzdvihla akci Dračí den, která se konala 18. května na jablonecké přehradě, a kterou tým sám organizoval. Významná je nejen tím, jak se RKčkám povedla, ale i tím, že zde za posádku Kaufland jela Petra Ottová, která se dračím sportem nechala doslova strhnout a díky svému talentu odjela 22. srpna do Hamburku jako plnohodnotný člen základní sestavy. To už si myslím obdiv zaslouží," popsala Bulířová.

Do Hamburku odjel tým už ve čtvrtek ráno, aby si ještě stihl zatrénovat v tamním prostředí. V pátek se už začalo závodit. Atmosféra mistrovství byla jedinečná. Celkem se sjelo 55 nejlepších posádek z celé Evropy, aby spolu poměřili své síly. Mezi nimi i RK Dragons Jablonec.

První se, poněkud nezvykle, jela trať dlouhá dva kilometry. Možná že právě ten nezvyk RKčka trochu rozhodil a dojela ve své kategorii až na 12. místě.

Druhý den přišly sprinty na dvě stě metrů. Zde RK Dragons ukázal, že jsou v TOP 10, tedy jednou z deseti nejlepších evropských posádek, a s jistotou si vyjeli pěkné 10. místo.

Poslední den závodů na trati dlouhé 500 m už to tak snadné nebylo. Do závodu nastoupila odpočatá polská posádka z Gdańsku, která jela v Hamburku pouze tuto trať, a tak Jablonečtí skončili o necelou vteřinu jedenáctí.

Medailové příčky obsazovaly pravidelně posádky z Německého Hannoveru a Heilbronnu. V závěsu za nimi se umisťovali čeští Draci Znojmo a Pražský výběr.

Přes jakékoliv výsledky nejel nikdo domů zklamaný, protože moci si i zazávodit na Mistrovství Evropy je nádherný zážitek. Proto členové týmu RK Dragons Jablonec už vědí, že ho chtějí zažít znovu.

Autor: Helena Bulířová