Zajištění dopravní obslužnosti linkovými autobusy na mnoha místech v Libereckém kraji je závislé na probíhajících jednání Libereckého kraje a dopravců ČSAD Česká Lípa a Busline. „Problémy s novými smlouvami intenzivně řešíme, jednání jsou to složitá," řekl po posledním zasedání Rady Libereckého kraje hejtman Martin Půta.

Obě společnosti vypověděly kraji smlouvy, podle kterých dopravu na daných trasách zajišťují. Po zavedení vládního nařízení, které mimo jiné garantuje řidičům autobusů vyšší mzdy, nestačí dopravcům peníze, jež jim kraj poskytuje na základě současných dohod.

„Dohodli jsme se s ČSAD Česká Lípa na ukončení smlouvy na konci července," říká vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp, podle kterého obdržel Liberecký kraj od dopravce dopis, kde uvádí, že na celou dobu trvání stávající smlouvy jim peníze od kraje nebudou stačit. Podle původní prognózy by peníze stačily jen do začátku července, ale po jednání se lhůta o měsíc posunula.

„Rada kraje na jednání v úterý 16. května zahájila na tuto oblast výběrové řízení s dopravcem ČSAD Česká Lípa," uvádí Čáp s tím, že nadcházející pondělí proběhne první jednání v rámci zmíněného jednacího řízení.

„Pokud dodržíme plánovaný harmonogram, mohli bychom do konce května uzavřít novou smlouvu na zbytek letošního roku a příští rok," říká Čáp a ubezpečuje, že v tom případě vše proběhne bez jakéhokoliv výpadku dopravy.

ČSAD Česká Lípa zabezpečuje přepravu na západě kraje. Druhý dopravce, který vypověděl kraji smlouvu už před časem, je semilská společnost Busline. Zajišťuje autobusovou linkovou přepravu osob na Liberecku, Jablonecku a Semilsku.
Jednání s Buslinem jsou podle Čápa komplikovanější.

„S Buslinem probíhá vše na podobném principu, s tím rozdílem, že rada rozhodla o zrušení veřejné zakázky, načež Busline podal námitky," říká Jan Čáp. Ten námitky dopravce konkrétně nespecifikoval. Podle vyjádření získaného ČTK vadí Buslinu odlišné podmínky, více smluvních pokut a různá navazující smluvní ustanovení. „Námitky se nyní vyhodnocují a příští týden ve středu o nich rada kraje bude rozhodovat," dodává Jan Čáp.