Junioru, který je líhní fotbalových talentů, měl podle serveru aktualne.cz Pelta pomoct, i když jeho žádost o dotaci nesplňovala základní kritéria. Proto prý měla být okamžitě vyřazena.

Podle policie za ní však stál Peltův blízký spolupracovník Rudolf Řepka, generální sekretář Fotbalové asociace ČR, bývalý hráč a funkcionář FK Teplice, který má v Junioru svého mladšího syna Filipa.

Miroslav Pelta vlastní v Jablonci nad Nisou několik nemovitostí. Jednou z nich, zatím poslední kterou koupil, je bývalá Jizera na Mírovém náměstí. Z ruiny chce udělat znovu výstavní objekt, tak jak vypadal dříve.
Kauza Pelta: Bílinskému Procházkovi by se místo Pelty líbil Řepka

Řepka byl navíc předsedou Nadačního fondu regionální fotbalové Akademie Ústeckého kraje. Akademie využívá infrastruktury, kterou poskytuje Junior. „V této souvislosti jsme tehdy o výměně umělé trávy, ve snaze zajištění co nejlepších podmínek pro členy akademie, debatovali," řekl Řepka pro aktualne.cz. Na žádosti Junioru se podle svých slov ale nepodílel.

VÝMĚNA TRÁVNÍKU

Řepkův vliv odmítá i šéf Junioru Jiří Hora. „Žádost jsme podávali zcela nezávisle na konkrétních lidech z FAČR. To se týká i pana Rudolfa Řepky. Všechno by bylo podáno úplně stejně, i kdyby pan Řepka nebyl generální sekretář FAČR, bývalý předseda nadačního fondu či jeden z rodičů."

Hora také nabízí svůj pohled na to, jak Junior o dotaci žádal.

„Žádost jsme podali v listopadu minulého roku. Týká se výměny dosluhující umělé trávy z roku 2006 v areálu na Angeru, aby hřiště s umělou trávou splňovalo nároky na přípravu týmů Regionální fotbalové akademie Ústeckého kraje a licenční podmínky FAČR pro konaní soutěžních utkání," líčí šéf Junioru.

Miroslav Pelta
Pelta je na kolenou. Kdo teď povede český fotbal?

To, aby na Angeru byla kvalitní umělá tráva, není důležité pouze pro Junior, ale i pro jeho partnerský klub FK Teplice, protože má na trnovanské hřiště vázány licence na provoz svých sportovních center a středisek mládeže.

„Žádost byla včas podána a podle nás byla v pořádku. Nevíme, proč to někdo hodnotí tak, že nesplňovala kritéria. V březnu 2017 jsme se dozvěděli, že jsme na seznamu vybraných projektů. Pak přišel dopis s výzvou k doplnění podkladů pro poskytnutí dotace. To jsme v termínu učinili. Projekt máme 100% připraven, je účelný a potřebný. To nám nakonec potvrdili již v roce 2016 i z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, když jsme se ucházeli o dotaci s tímtéž projektem. Události se zadržením a obviněním pana Pelty a dalších osob nás překvapily. Na realizaci projektu máme zajištěny finanční prostředky na spoluúčast na financování ve výši 20% z vysoutěžené ceny zakázky. Zbylých 80% měla krýt dotace. Postupovali jsme při tom podle veškerých pravidel," tvrdí muž, který je zároveň předsedou Klubu přátel Josefa Masopusta.

Jak Junior poznamená zastavení dotací? „Z pohledu rozvoje Junioru a sportovního areálu Anger je to dost velká komplikace. Zrušení dotačního programu chápeme, je to logický důsledek celé kauzy. Bohužel. Musíme se s tím ale vypořádat a najít řešení. Na Angeru chceme UMT vyměnit, třetí hřiště s přírodní trávou vybudovat a také rozšířit současné zázemí šaten. Asi nás to zpomalí, ale chceme to udělat," říká Hora odhodlaně.

FK Teplice - Bohemians Praha 1905 1:0
FOTO: Teplice vyválčily tři body s Klokany. Rozhodla Jeřábkova hlavička

Teplický Junior se nevěnuje pouze fotbalistům, pod palcem má například i gymnastiku, florbal a další sporty. Spolupracuje se školami a školkami z okolí, areál využívají také ostatní kluby.

Junior patří k velmi uznávaným sportovním klubům. „Našim cílem je připravit pro děti a dětský sport v Teplicích ty nejlepší podmínky. Týká se to především kvalitního trenérského týmu, metodiky sportovní výchovy, ale i zázemí sportovišť a vybavení. Věříme, že je to správné, a proto to děláme," uzavírá Jiří Hora.