Politiku na kraji dostihlo to, co bylo už delší dobu zřejmé. Koalice Starostů a Změny trvala jen dva roky. Klub Změny se rozpadl a menšina pod vedením Jana Korytáře odchází dle svých slov do opozice. Kdo tedy bude Libereckému kraji vládnout? „Zatím čekáme, zda Jan Korytář ještě za námi přijde s nějakým návrhem nebo ne," říká předseda Starostů Marek Pieter.

„Nevíme, zda má v plánu vytvořit koalici v počtu 13 + 6 + 4, tedy šest nezávislých z jeho bývalého klubu a čtyři zbylí Změnaři nebo co vlastně chce," dodává Pieter. Stranou, která by mohla do koalice vstoupit, je teoreticky ODS, se kterou už Starostové vyjednávali během odvolání Zuzany Kocumové. Nic konkrétního se ale podle Pietra nedomluvilo.

„Osobně si myslím, že bude spíš model menšinové koalice, tedy Starostové a Nezávislí kolem pana Jadrného. A to bez ohledu na to, jestli bude zvolen André Jakubička z bývalé Změny jako nástupce Kocumové ve funkci radního pro zdravotnictví nebo ne," komentuje 1. místopředseda Starostů Michael Canov.

Menšina nevadí

Menšinová vláda by tak v tom případě disponovala 19 hlasy v celkem 45 členném zastupitelstvu. „To by vůbec nemuselo vadit, i v tom oslabeném počtu by koalice mohla normálně fungovat," komentuje dění na kraji politolog Jan Kubáček. Podle něj může rozpad Změny situaci paradoxně uklidnit. „Mapa vztahů se zpřehlední a bude konečně jasné, jak to je. Takhle byla většina Změny jiného názoru než předseda hnutí, nikdo do toho neviděl," říká Kubáček.

Michael Canov jde ještě dál: „Tři ze čtyř radních za Změnu už přestalo bavit být Korytářovými loutkami, tím se pro něj stali vyvrheli, nezaslouží si však slova pohrdání, ale naopak uznání." Podle Korytáře ale bylo důvodů k rozpadu víc.

„Vztahy uvnitř klubu už byly neúnosné. Předseda klubu Jadrný opakovaně hlasoval proti usnesení klubu např. při rušení protikorupční komise a komise pro veřejné zakázky, zvedl ruku i pro odvolání Zuzany Kocumové," vypočítává Korytář. Zdůrazňuje, že vztahy byly napjaté i mezi Změnou a Starosty. „Nechceme být nadále součástí koalice vedené hejtmanem Půtou, který si delší dobu rozumí víc s ODS a KSČM. Nechceme být fasádou, za kterou se mnohé skryje," říká.

„Konec koalice mě mrzí, ale nejde dlouhodobě fungovat v silně nevyrovnaném svazku, kde je menšinový názor tvrdě potlačován a dokonce je prohřeškem i vůbec jiný názor vyslovit. Nejzářnějším důkazem je čtyř miliardová zakázka na dopravní obslužnost, která byla jednou z hlavních příčin, že se naše cesty rozcházejí," říká k rozpadu Zuzana Kocumová.

Sen se rozpadl

Pro voliče tak zřejmě skončil sen o kraji, který jako jediný v ČR vedly nevládní strana a hnutí. Starostové sice kraj dál povedou, otázkou je, jaké budou muset dělat ústupky. „Dá se očekávat, že budou muset hledat podporu pro každé jednotlivé téma, protože něco je blíž ODS a něco jiného ČSSD. Ale na těch běžných věcech by se mohli dohodnout všichni bez problému. Nevylučuji ani, že většinu návrhů lidé kolem Jana Korytáře také podpoří, protože program mají se Starosty podobný, není moc důvod, aby hlasovali jinak, pokud se ovšem nebudou chtít na něčem zviditelnit," odhaduje Kubáček.

Osobní ambice

Šest členů z kdysi desetičlenné Změny se proti výrokům Korytáře ohrazuje. „Klub Změny pro Liberecký kraj stále funguje a nikdy fungovat nepřestal. Členové, kteří jsou propíráni hanlivým způsobem na veřejnosti, nikdy nikam nepřeběhli ani klub neopustili," uvedl Josef Jadrný, předseda klubu ZpLK. Pro tento krok se rozhodli Korytář, Baxa a Kocumová, kteří zároveň požádali o možnost založit nový zastupitelský klub.

„Uzavřené dohodě se Starosty jsme se nezpronevěřili a za svými podpisy na koaliční smlouvě stojíme," říká Jadrný, který zpochybňuje i prezentovanou jednotu krajských zastupitelů kolem Korytáře, protože např. zastupitel Miroslav Hudec dle svého vyjádření svůj podpis pod koaliční smlouvou zachová. „Je smutné, že nás víc nespojují úspěšně realizované projekty, ale rozdělují osobní ambice," dodává k tomu Marek Pieter (SLK).