Znovu a znovu posprejovaný podchod, kde se scházejí podivná individua a místní aby se tam báli projít, vandalismus, nebo záhadné krádeže pohonných hmot z oploceného areálu technických služeb. To je jen pár příkladů za všechny, které postupně dohnaly vedení města Desná k pořízení kamerového systému. Fungovat začne ještě v letošním roce.Kritickými lokalitami jsou park v centru města, okolí základní školy, sportovní areál či podchod u městského úřadu. „Asi největší problémy jsou právě u podchodu. Stačí se podívat, jak je věčně počmáraný, a to je jen jeden příklad za všechny," komentoval už dříve Miroslav Erlebach, velitel desenských strážníků, kteří budou s kamerami a nahranými záznamy pracovat.

„Mě by ani nenapadlo tamtudy chodit, je to odstrašující místo, kde se ani nedovoláte pomoci. Stačí zajít se podívat, kdo se tam schází," vyjádřila se pro Deník dvaadvacetiletá Markéta.

A nezůstává jen u graffiti a strachu z nepřizpůsobivých. Za své hovoří fakt, že zhruba polovina trestných činů spáchaných v posledních letech na území Desné jsou krádeže.

„Zřejmě je to vlivem zhoršující se situace v sociální oblasti," říká starosta Desné Marek Pieter.

Samy za sebe hovoří i neustálé problémy v areálu technických služeb, kde opakovaně mizí pohonné hmoty z vozidel a strojů využívaných k údržbě města. Zloděje, které se bez kamer nedaří odhalit, přitom nezastaví ani zamykací systém na palivových nádržích, ani plot, za kterým auta a stroje parkují.

Míst vytypovaných k nepřetržitému sledování mají v Desné hodně, a město chce proto v jednotlivých etapách budovat body jak pro pevné kamery, tak i pro pohyblivé. Namátkou tak strážníci postupně budou moct začít sledovat okolí multifunkčních domů v centru města, zmiňovaný podchod a jeho okolí včetně přilehlého parku, areál základní školy či park s volnočasovými atrakcemi.

Ve druhé etapě pak přijde na řadu i problematický areál technických služeb a s ním i prostory, kde probíhá pouť.

Od Ministerstva vnitra získala Desná na projekt 311 tisíc korun, což pokryje 90 procent potřebných nákladů. Vzhledem k omezenému rozpočtu tedy nepůjde o mnohostranná zařízení, jakými disponuje například policie.

„Zatím se nedá říct, kolik přesně jich bude a jaké to budou typy. Napřed uděláme poptávku a pak uvidíme," poznamenal Marek Pieter.

Ve městě už sice v současné době jeden kamerový systém funguje, jenže jak kamera v centru, tak ta na Černé Říčce nejsou napojené na místní městskou policii, ale na Obvodní oddělení Policie ČR v Tanvaldu.

„Obě byly před časem nainstalované jako výstup projektu prevence kriminality Mikroregionu Tanvaldsko a jsou napojené na oddělení Policie České republiky v Tanvaldu, která pomocí nich sleduje především dopravní provoz, a naši strážníci k nim navíc nemají přístup. Pro nás je priorita hlavně v odhalování vandalismu nebo narušování občanského soužití," vysvětlil Marek Pieter, proč chtělo město vlastní kamery.

Podle něj není pochyb o tom, že nový kamerový systém se osvědčí. „Už ty dvě policejní kamery, které v Desné zůstanou, pomohly odhalit celou řadu trestných činů, jako krádež auta, vloupání i napadení," podotkl starosta.

Nový kamerový systém pak i nadále budou doplňovat maskované a snadno přemísťovatelné fotopasti, které desenská městská policie využívá už od podzimu loňského roku především pro prevenci vandalství.