Prosluněné nedělní dopoledne vítalo návštěvníky držkovské burzy. I tady se již vypráví o praktikách takzvaných Šmejdů, tedy obchodníků, jež na předváděcích akcích provádějí nekalé praktiky.

„A taky ti říkali, že jsi vyhrála," ptala se tu žena starší žena druhé. „Byla jsem tam úplně mimo sebe. Ještě, že se mnou byl vnuk, určitě bych tu výhru vzala a kdoví kolik bych platila," popsala druhá.

Předváděcí akce jsou především pro seniory šancí sejít se, vypadnout ze stereotypu. Mnohdy je ale třeba být obezřetný, alespoň tak, jako starší žena, která si ve čtvrtek 27. března přišla na služebnu okrskáře na Žižkově Vrchu v Jablonci s prosbou o radu.

Chtěla vědět, zda se má jít na akci jisté firmy, která ji pozvala do Eurocentra na předání výhry a dárku. „Vitální inženýrka se obávala, aby to nebyli Šmejdi. Jak sama řekla, sleduje média a ví, že existuje řada podvodníků, které pod záminkou výhodných cen, dárků a výher lákají důchodce k uzavírání nevýhodných smluv, proto se chtěla ujistit, o jakou firmu se jedná," přiblížil ředitel městské policie Luboš Raisner. Strážníci ověřili firmu na internetu a zjistili, že se s pravděpodobností jedná o společnost zabývající se předváděčkami.

Strážníci i ČOI

Jelikož k předání dárku mělo dojít v prostorách městské organizace v Eurocentru, spojila se městská policie i s Martinem Oklamčákem, vedoucím oddělení interního auditu a stížností jabloneckého magistrátu. Následně společně vyrozuměli Českou obchodní inspekci (ČOI). „Ta neměla podezřelou akci firmou hlášenou a převzala si věc k šetření, přičemž požádala městskou policii o spolupráci," popsala Markéta Hozová, mluvčí jablonecké radnice.

V pondělí, kdy se akce v Eurocentru konala, dohlédli strážníci na pořádek a asistovali pracovníkům ČOI. „Z pohledu veřejného pořádku proběhla akce bez komplikací," dodal Raisner.

A opatrná paní? Po svém uvážení nakonec pochybnou pozvánku nevyužila a pro nabízený dárek si nešla.

Ale pozor, podobná akce se včera konala i v Merkuru.