„Rok 2016 byl velice náročný, protože filmových projektů bylo opravdu mnoho. Nicméně to byly nesmírně zajímavé projekty, které nám přinesly nové zkušenosti, nové nápady jak se rozvíjet, ale také nové možnosti jak propagovat město Liberec,“ sdělila Pavlína Kuchtová, která stojí za projektem Liberec Film Office.

Pokácené stromy. Ilustrační snímek.
Káceli stromy a naváželi odpadky, kde neměli. Dostali vysoké pokuty

Kancelář má za sebou už úspěšnou spolupráci s řadou filmových štábů z celého světa. Stačí připomenout natáčení amerického seriálu Génius v produkci National Geographic, které probíhalo na radnici, na Benešově náměstí nebo u Severočeského muzea. „Oscarový režisér a jeden z producentů Genia Ron Howard nešetřil na práci liberecké filmové kanceláře slovy chvály,“ připomněl Jan Král z tiskového oddělení liberecké radnice.

Velkou zkušeností bylo pro zdejší kancelář také natáčení čínského historického seriálu z druhé světové války Last Visa nebo spolupráce s americkou produkcí na seriálu Spark, který potřeboval nechat vybuchnout cisternu před radnicí.

„Ne každé město se může pochlubit tím, že je tak atraktivní pro filmaře. Častá přítomnost filmových štábů zvyšuje popularitu Liberce a jeho lokalit a má pozitivní dopad na cestovní ruch,“ dodal na závěr primátor Tibor Batthyány.