Která nová veřejná budova je v celých Čechách nejstylovější? Nápověda hledejte v Jablonci. Loni otevřená školka v areálu nemocnice se může pyšnit oceněním v soutěži Fasáda roku 2011.

Zajímavostí je, že nová mateřská škola, kam přijímají i děti mladší tří let, měla původně vypadat zcela jinak, a to ne zrovna působivě.

„Původně jsme školku plánovali vybudovat z montovaných plechových kontejnerů, ale nakonec jsme se, hlavně vzhledem k místním povětrnostním podmínkám, rozhodli postavit budovu zděnou. První místo v kategorii veřejně prospěšná stavba bylo pro město velmi příjemným překvapením," komentoval ocenění náměstek primátora Petr Vobořil.

Představa, že na místě jedné z nejvýraznějších jabloneckých novostaveb, mohly stát plechové buňky, se odborné porotě zdála jen těžko uvěřitelná. Zvlášť když stavba je podle názoru porotců velmi zdařilá jak členěním, tak zvolenými materiály i barevností fasád a účelností.

Finální vzhled, který snoubí odvážné tvary a kombinace barev, se ukázal být tou nejlepší možnou volbou. Díky ocenění se totiž jablonecká stavba dostane do širšího povědomí.

Otcem projektu je architekt Pavel Tauš z jabloneckého Ateliéru 4. Ten sice v minulých dnech nebyl k dispozici, ale mluvili jsme s jednatelem společnosti Jiřím Šmídem, který Taušovu práci vyzdvihoval.

„Podařilo se mu prosadit své myšlenky a názory, byť cesta byla v tomto případě velice trnitá. Zdárně mu v počínání sekundoval hlavní projektant Jan Červenka s kolektivem. Jsem rád, že se podařilo dokončit ve městě stavbu, která je nejen funkčně velice zdařilá, ale která zároveň lahodí oku," řekl Jiří Šmíd.

Bezvadnou práci podle něj odvedli i dodavatelé, díky nimž je finální podoba stavby tak zajímavá. Samotné ocenění komentoval Jiří Šmíd velmi skromně: „Ocenění nelze přeceňovat, nicméně je příjemné, že v tak velké konkurenci, jaká v tomto ročníku na soutěži byla, zaujala porotu právě fasáda školky v areálu nemocnice," poznamenal.

Mateřská škola s jeslemi začala v areálu nemocnice fungovat loni v září, přičemž stavba trvala se zimní přestávkou zhruba rok. „Náklady vyšly celkem na 18,5 miliónu korun, z toho 9 miliónů činila dotace od Libereckého kraje," informoval náměstek Petr Tulpa.

Jde o jedinou školku v Jablonci, která je kompletně bezbariérová. A byl o ní obrovský zájem. Loni se sešlo 72 žádostí, ale kapacita umožnila přijmout jen čtyřicítku dětí, polovina je mladších tří let. Přednostně sem zapsali 13 dětí zaměstnanců nemocnice.