Nejedná se tak ani o závod, ale o přechod Jizerek na sněžnicích s tím, že každý účastník akce vyhrává. „Podmínkou jsou právě sněžnice, které účastník bude potřebovat na obtížnější úseky trasy," upřesnil organizátor.

Trasa začíná na Smědavě u Kiosku. Pokračuje směrem na Jizerku. Dále účastníci sestoupí dolů a půjdou směr Kořenov. Tam vystoupají na rozhlednu Štěpánka a budou pokračovat do Harrachova na horskou chatu Na Perlíčku Prdku. Tam účastníci dostanou ceny. Nejrychlejší turista má právo si vybrat z řady zajímavých cen.

Kopp ujišťuje, že by trasu měli zvládnout všichni turisté. Ti během cesty narazí na záchytná stanoviště, kde jim poradí cestu, případně nabídnou občerstvení. „Sám jsem trasu několikrát šel. Účastníci se nesmějí však zdržet v osadě Jizerka, kde je zajištěný oběd a nápoje." Zastávka bude také v Pešákovně a v Harrachově na nádraží. „Právě výstup do Harrachova bude náročnější. Zde se bez sněžnic neobejdeme," dodal s tím, že na horách sníh je, a ujistil, že akce se uskuteční za jakýkoliv podmínek. Přechod začíná v sobotu 18. ledna v 8 hodin na Smědavě. Účastníci si mohou vybrat, zda půjdou ve skupinkách nebo jednotlivě.

Turista, který se chce v sobotu připojit k unikátní akci, by měl být připraven. Určitě nezapomenout na teplé oblečení, mobilní telefon, čelovku a píšťalku. „Jsme připravení i na to, že kdyby byl někdo na konci sil, my pro něj přijedeme," slibuje.

Jan Kopp se inspiroval nedaleko. „Účastnil jsem se přechodu Krkonoš na sněžnicích. Ten mě inspiroval. Když jsem zjistil, že u nás nikdo takový přechod nepořádá, rozhodl jsem se, že jdu do toho," dodal Kopp. Počet účastníků je neomezený. Nadšenci mohou Jizerskou sněžnici zahájit již v pátek večer. Na Perličku Prdku se totiž bude konat přednáška v podání plzeňského cestovatele Jana Trávníčka. Akce je zaměřená na kopcolezectví a paragliding.