„Dneska je dobré, že je autobusové nádraží v centru města. Ale už by potřebovalo nějak opravit, oživit," rozkládá rukama jeden z cestujících čekající v Železném Brodě na autobus. Nevábná plocha popraskaného asfaltu mu dává za pravdu.Již letos ale začne velká stavební akce. Již v září mají stavebníci nastoupit k přeměně Nádražní ulice. Před železničním nádražím vznikne dopravní terminál. Konec prací je plánován na září následujícího roku

Oproti původnímu velkorysému projektu, který dosahoval ceny cirka sto šedesáti milionů korun, je ten nový skromnější. V projekčních cenách hovoří o pětašedesáti milionech.

„Z projektu zmizel parkovací dům, dva kruhové objezdy nebo zářez do skály přímo za vlakovou stanicí," přiblížil André Jakubička, starosta Železného Brodu.

Město již obdrželo příslib dotace z Regionálního operačního programu.

Projekt ale počítá i se stávajícím autobusovým nádraží na Masarykově ulici u zdejší sokolovny.

Zde by měla zastávka zůstat i nadále. „Práce tu ale začnou nejspíše až na jaře 2014," přiblížil Jakubička.

Radnice nyní připravuje anketu na název obou dopravních uzlů. „Variant je samozřejmě více. Terminál by se mohl jmenovat prostě Terminál nebo Nádraží či Autobusové nádraží. Zastávky na Masarykově ulici pak třeba T. G. Masaryka nebo Centrum," nabídl starosta.

Zbrusu nový dopravní terminál slouží od podzimu cestujícím i v Tanvaldu.