„Stavba by měla být hotová do konce července," řekl investiční technik města Jiří Vocásek. Děti by do školky měly začít docházet od září.

Školka měla být původně dokončená už v červnu, zpoždění způsobilo neočekávaně dlouhé vysychání betonu. „Kvůli vlhkosti nemůžeme pokládat podlahy. Kdybychom to udělali, firma by nám na to nedala záruku," uvedl Vocásek. Podle něj se musí dodělat ještě kuchyň a namontovat nábytek.

O výstavbě nové školky se v Turnově mluvilo minimálně deset let. Předchozí budova postavená před 40 lety byla už ve velmi špatném stavu. Byla za hranicí životnosti a opravit ji nešlo. Dovnitř zatékalo, chyběla tam izolace a vytápění akumulačními kamny bylo velmi drahé. Starou budovu proto dělníci loni zbourali a místo ní postavili novou.

Zhruba rok tak děti ze školky musejí docházet do provizorních prostor, azyl našly v hotelové škole. „Vyšli nám tam maximálně vstříc, jsme spokojení, i když to bylo náročnější na provoz," uvedla ředitelka turnovské waldorfské školky Hana Lamačová. Komplikací například bylo, že třídy dětí byly ve druhém patře a u hotelové školy není zahrada.

U nové školky budou mít děti i novou zahradu, bude v přírodním stylu. „Děti ji budou poznávat pocitově, proto terén nebude rovný," uvedla ředitelka. Vedle herních prvků tam bude vrbová chýše, kmen propojující dva kopce nebo zídka a klády k sezení. I zahrada by měla být hotová do návratu dětí. „Termín je do 23. srpna," upřesnil investiční technik města. Za zahradu město zaplatí dalších skoro sedm set tisíc korun.

V Turnově je devět mateřských škol včetně waldorfské. K dispozici v nich je 550 míst. Na rozdíl od jiných měst se Turnovu daří najít místo pro každé dítě starší tří let. Po letních prázdninách do školek nastoupí 167 nových dětí, z toho 18 bydlí mimo město. I v Turnově byl ale letos větší zájem, než je kapacita školek. Ředitelé nepřijali 31 dětí mladších tří let z Turnova a 23 mimoturnovských.