„Určitě je lepší ráno vstát a jít do práce, než se užírat doma," popsal jeden z osmdesáti lidí, jež v Jablonci provádí pomocné práce pro město v rámci takzvaných veřejně prospěšných prací.

Všichni ve všední dny vyráželi na svá pracoviště především pěšky. I s pracovníky takzvané veřejné služby. Jdou uklízet ulice, hřbitov či přímo na radnici.

Nyní se ale úředníci „plácli přes kapsu" a koupili pro výše zmíněné pracovníky valníkový vůz. „Dosud se přesunovali pěšky a odpadky, které uklidili, nechávali v igelitových pytlích na stanovišti, odkud se později svážely. Díky novému autu budou mobilnější, operativnější a naplněné pytle mohou rovnou naložit a odvézt," vysvětlil tajemník magistrátu Marek Řeháček.

Pracovní tým převzal auto v Srnčím dole, kde právě provádí základní úklid a částečně i prořez keřů.

„Vedle péče o městský majetek, která je ve městě vidět a pomáhá šetřit městskou pokladnu, má veřejná služba také sociální rozměr," myslí si primátor Petr Beitl. Lidé podle něj najdou smysl života a vydělají si alespoň něco navíc. „V neposlední řádě je to výhodné i pro stát v Jablonci ukazujeme, že je možné, aby lidé, kteří jen obtížně nacházejí uplatnění na trhu práce, byli společnosti užiteční," doplnil Beitl.

V březnu pracovalo pro město 59 pracovníků VPP, nyní je to už kolem osmdesáti. Do konce roku by jich mělo být až sto a jeden.

Lidé evidovaní na úřadu práce a mnohdy i pobírající dávky hmotné nouze pracují pro město Jablonec v různých režimech a odvedou za měsíc přes deset tisíc hodin práce v hodnotě přes milion korun. Přitom náklady magistrátu na jejich zaměstnávání jsou cca 100 tisíc za měsíc.

Pracovníci veřejně prospěšných prací pracují v Technických službách na hřbitově, na recepci domu zvláštního určení v Novoveské ulici, jako ostraha domu Za Plynárnou, pracují pro městské organizace a nejvíce se jich podílí na úklidu města a pomocných pracích přímo na radnici. Jejich práci řídí dva koordinátoři a každý tým má svého předáka, který zodpovídá za odvedenou práci.

Město má dvacet až třicet vykonavatelů veřejné služby, z nichž každý za měsíc odvede cca 40 hodin práce a za to je motivován stravenkami v hodnotě 300 korun. Pracovníci veřejně prospěšných prací jsou zaměstnanci úřadu, v současné době jich je 80 a každý odvede měsíčně zhruba 160 hodin práce. Jejich mzdu platí úřad práce.

Co to je VS a VPP

Veřejná služba (VS) je dobrovolnickou prací, kterou na městském majetku vykonávají lidé pobírající od úřadu práce dávky hmotné nouze. Pracovníci VS mohou dle zákona odpracovat na městském majetku až 20 hodin týdně, obvykle odpracovávají 40 hodin měsíčně. Tito lidé jsou na základě rozhodnutí rady města motivováni poskytnutím stravenek v hodnotě 300 korun za 40 hodin výkonu veřejné služby v měsíci. Vykonavatelé VS v Jablonci odpracují měsíčně přes tisíc hodin. Každý měsíc pracuje pro město 20 30 vykonavatelů veřejné služby.

Pracovníci veřejně prospěšných prací (VPP) jsou osoby, které byly dlouhodobě v evidenci úřadu práce, nyní jsou v pracovním poměru ke statutárnímu městu a na jejich mzdu městu přispívá z větší části úřad práce.

Veřejná služba vykonávaná formou dobrovolnické služby je v ČR využívaná minimálně. Jablonec patří mezi výjimky. Zcela nově magistrát spolupracuje s úřadem práce v rámci aktivizační politiky na zaměstnávání dalších osob v hmotné nouzi. Toto řešení prostřednictvím dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr umožní vyšší výdělky cca 60 Kč za hodinu odvedené práce.