„Jako pro samoživitelku je to pro mě nepříjemná komplikace," říká paní Lucie k chřipkovým prázdninám, které mají ode dneška děti ze Základní školy Liberecká v Jablonci, kam dochází její dcera. Ta sice nemocná není, ale i ona teď musí být doma. Až do středy. „Bude potřeba zajistit jí oběd a nějaký program," dodává paní Lucie.Chřipková epidemie bohužel stále sílí a hlavně děti kosí na Jablonecku ve velkém. „S ohledem na kriticky se zvyšující nemocnost jsou od pondělka až do středy uzavřené i Základní školy Arbesova a Rýnovice. V případě Arbesovy nebude v provozu ani školní družina," informovala mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

Už v minulém týdnu si chřipkové prázdniny odbyli na školách na Rádle, v Rychnově a v jablonecké Pasířské.

Podle jablonecké dětské lékařky Zdenky Martínkové je v poslední době nejvíc marodů mezi dětmi v předškolním věku. „Pacientů stále přibývá. Převážně jde o sezonní akutní respirační infekce," řekla Deníku lékařka.

Za poslední týden se v kraji počet nemocných znovu zvýšil, tentokrát bezmála o devět procent. Už je nemocný každý pětačtyřicátý člověk.

Navzdory tomu jablonecká nemocnice na sklonku minulého týdne zrušila zákaz návštěv, který trval od začátku února. „Dále však žádáme lidi se známkami virózy, aby v rámci ochrany svých příbuzných a známých na návštěvu do nemocnice nechodili," apelovala mluvčí nemocnice Petra Hybnerová. Na to samé upozorňují i hygienici.

Mezi šířícími se infekcemi má stále hojné zastoupení i nebezpečná pravá chřipka. „V minulém týdnu v Libereckém kraji osmnáct lidí skončilo s chřipkou v nemocnici," informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Od začátku sezony evidují krajští hygienici už sto devatenáct laboratorně potvrzených případů chřipky typu A a dvanáct případů chřipky typu B. Jedná se ale jen o potvrzené případy, těch skutečných je samozřejmě mnohem víc.

V době, kdy řádí chřipka a virózy, je nejlepší prevencí vyvarovat se stykům s nemocnými a vyhýbat se místům, kde se shromažďuje hodně lidí, například prostředkům městské hromadné dopravy. Důležité je i mytí rukou, dodržování správné životosprávy, dostatek spánku, fyzická aktivita a minimum stresu.