I díky tomu, že se z jednání pondělního zasedání omluvili tři železnobrodští zastupitelé, není zatím jasné, zda město bude digitalizovat zdejší kino. Pro hlasovalo šest zastupitelů, když ke schválení scházeli další dva hlasy.

Proti záměru investovat do chátrající budovy hlasoval i místostarosta Miloslav Louma. „Investovat do digitalizace, v budově, která je ve špatném stavu a kde opravy a rekonstrukce spolknou další miliony, je při tak malé návštěvnosti filmových představení podle mě nesmysl,“ vysvětlil již dříve v diskusi na webových stránkách města.

Podobně hovořil i Václav Horáček, bývalý starosta Železného Brodu a poslanec Parlamentu ČR. „Není dobré vyhazovat miliony, když v okolí je digitalizovaných kin hned několik. Navíc si neumím představit, jak na stávající zastaralou elektroinstalaci nové digitální zařízení napojit,“ argumentoval Horáček.

„A když je tvrzeno, že kino je výjimečné, pak digitalizace dle mého názoru výjimečnost zničí,“ doplnil.

Hodinová diskuse samozřejmě přinesla i argumenty pro digitalizaci kina, které hájil starosta André Jakubička či ředitel KC Kino David Pešek. „Cítím se jako na houpačce, chvíli jsem optimista, pak zase pesimista,“ popsal Pešek, podle jehož názoru se centrum po letní přestávce již nemusí otevřít.

„Pokud nedigitalizujeme, další sezonu nebude ani centrum,“ vysvětlil Jakubička. Ten vidí přínos fungujícího kina i jako sociální otázku. „Pokud budeme kulturně mrtvým městem, odrazí se to na všech stranách,“ myslí si starosta.

Zastupitelé by měli rozhodnout o konečném osudu kina na příštím, tedy květnovém zasedání, a to i kvůli více než půl milionové dotaci, kterou město získalo ze Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie.

Pokud se rozhodnou nedigitalizovat a KC Kino Železný Brod ukončí činnost, zůstane městu další nevyužitý a chátrající prostor.

„Osobně si uzavření kina dokážu představit, dokážu si představit i chod centra tak jako dosud,“ sdělil Horáček, který navíc argumentuje i tím, že Železný Brod je menší než okolní města, kde digitalizace kin proběhla, což by se projevilo i v návštěvnosti.

Posunutí rozhodnutí zastupitelstva přitom přidělalo vrásky Davidu Peškovi. „Je to svazující, nevím jak a zda vůbec plánovat program po letní přestávce. Snad v září pojedeme dál,“ doplnil vedoucí KC Kino Železný Brod.

Městské kino se přetransformovalo v kulturní centrum již loni přes léto. Novou sezónu pak odstartovalo v pátek 23. září promítáním černočerné francouzské komedie Louise-Michel. Po filmu vystoupila hudební skupina 2CV Band a po něm zahrál DJ Mardoša. A vstupné? „Poprvé zdarma,“ zval Pešek potencionální návštěvníky.

Úpravami prošly vnitřní prostory, když zmizelo několik řad sedadel, které byly nahrazeny klasickými křesly, gauči či plážovými lehátky.

Před každou akcí si mohou dát návštěvníci kávu či čaj ve foyer kina.