Soutěž o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón je rozdělena do krajských kol Absolutní vítěz se stává držitelem titulu Historické město roku. „Do krajského kola soutěže se v letošním roce přihlásilo šest měst. Vítězem se stala držitelka pomyslné stříbrné medaile z loňského ročníku, Lomnice nad Popelkou," uvedl Miloš Krčmář, ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Liberci.

Hodnotící odborná komise Frýdlant, Hrádek nad Nisou, Nový Bor, Českou Lípu, Lomnici nad Popelkou a Turnov navštívila a hodnocení tento týden uzavřela. Jako krajského vítěze komise vyhodnotila Lomnice nad Popelkou vůbec poprvé. Druhé místo obsadil vítěz loňského ročníku Frýdlant a na 3. místě skončil nováček soutěže Nový Bor.

„Konkurence byla v letošním roce opět veliká," konstatoval Krčmář. Podle něj vítězství Lomnice nad Popelkou ukázalo na dlouhodobou systematickou práci vedení města v oblasti ochrany, péče a rozvoje kulturního dědictví ve spolupráci s garantem Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci Tomášem Kesnerem a výkonným orgánem památkové péče, který zastupuje Roman Hedvičák z Městského úřadu v Semilech.

Lomnice nad Popelkou patří mezi města, která se dlouhodobě aktivně zapojují do Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Navzdory tomu, že Lomnice patří mezi menší města s omezenými rozpočtovými možnostmi, podařilo se zde v uplynulých letech dlouhodobou a koncepční prací výrazně zlepšit vzhled městské památkové zóny.

„Zmínit zaslouží nákladná obnova zámku, rozsáhlé opravy radnice či muzea, péče o městský hřbitov či v loňském roce realizovaná obnova Bártovy vily. V neposlední řadě je třeba ocenit intenzivní a kvalitní publikační činnost městské samosprávy," uzavřel Krčmář.

Přehled v hodnocení na krajské úrovni:

1. Lomnice nad Popelkou 229 bodů

2. Frýdlant 221 bodů

3. Nový Bor 200 bodů

4. Česká Lípa 181 bodů

5. Turnov 179 bodů

6. Hrádek nad Nisou 176 bodů