Až o 4,5 procent budou mít od počátku nového roku zdejší občané dražší pitnou vodu a s největší pravděpodobností se tak cenou přes sto korun za kubík vodného a stočného, zařadí na druhé místo v republice. Jen šestnácti hlasy o každoročním zvýšení ceny tak rozhodli členové listopadového zastupitelstva, kteří ne právě s libostí vyslechli návrh starosty Tomáše Hockeho.

Ve sdružení panují různé názory

„Rok a půl byla vyostřená situace ve VHS (Vodohospodářské sdružení). Hledali jsme od konce roku 2014 kompromisní řešení i principy, na jakých by mělo sdružení po navržených změnách fungovat," otevřel nelehkou debatu starosta Hocke s původní myšlenkou, že právě sdružení by mělo být silným partnerem zdejších měst a obcí například při jednání s krajem či ministerstvem životního prostředí. Podle starosty, který je současně členem nejvyššího orgánu VHS, je možné buď zaplatit ročně milionové investice z rozpočtu města, nebo z kapes občanů. „Ve sdružení totiž existují dva protichůdné názory. Polovina zástupců požaduje, aby si náklady na vodu občané platili sami, druhá tvrdí, že voda je zdroj všech, a proto by její zásobování a úpravu měly z veřejných financí dotovat města a obce. Cítil jsem také odpovědnost za fungování VHS, a proto jsem navrhl zvýšení poplatků," řekl Hocke. Rezolutně odmítl i návrh k vystoupení ze sdružení, protože by město přišlo nejen o vložené dotace, ale odstartovalo by řadu dalších složitých operací.

Opozice zdražovat vodu nechce

„Myslíme si, že není důvod k tomu, aby byl Turnov na republikové špici v ceně vody. Podle nás je mezi SčVaK prostor k jednání, nebo je možné vysoutěžit podmínky nové. Jestli to ostatním obcím vyhovuje, není tedy na čase ze sdružení vystoupit?" reagoval Michal Loukota (TOP 09). Ten připomenul, že jejich uskupení před loňskými volbami občanům slíbilo snížení poplatků za vodu. „Já jsem několik měsíců jednal s pěti starosty. Kdybyste jako TOP 09 jednali taky a vytáhli teď návrh své vlastní dohody, mohli jsme o ní jednat. Vy ale v ruce nemáte nic. My nejsme ti, kteří vnesou do VHS nejistotu," opáčil Loukotovi Hocke. Zastupitel Petr Soudský podotkl, že například v sousední Mladé Boleslavi mají mnohem lepší systém rozhodování o hospodaření s vodou. Proto do budoucnosti ani on nevidí důvod, proč setrvávat ve VHS, i když odchod ze společnosti určitě přinese potíže. Nicméně o změně podmínek zakládací listiny je možné jednat až v roce 2017.

Téma nebylo na jednání prvně

Noví zastupitelé už o ceně vody diskutovali v letošním květnu, kdy na jednání pozvali předsedu VHS Milana Hejduka. Ten jim představil dosavadní aktivitu sdružení na úrovni města a nastínil jeho další rozvoj s přáním, aby i v dalším rozpočtu města na jeho potřeby pamatovali.

Připomenul stavbu nové čističky odpadních vod, rekonstrukci vodovodní a kanalizační sítě v akci Čistá Jizera, avšak upozornil i na to, že podobné akce budou nutně následovat také v ostatních obcích, které jsou členy tohoto sdružení.

Návrh zvýšení ceny vody však zastupitelé slyšeli od starosty Hockeho až nyní na konci září. „Chápu, že záměr čtyřprocentního navýšení vodného a stočného pro vás může být porážkou, ale já jsem se při jednání s ostatními starosty ve sdružení snažil dosáhnout maxima," uzavřel rušnou diskusi turnovský Tomáš Hocke.

Otakar Grund