Nápad přišel prý velmi spontánně. „Jeden kamarád se vrátil z návštěvy v útulku Azyl pes v Krásném Lese a vyprávěl, jak pro opuštěná zvířata potřebují každou korunu,“ popisuje prvotní impuls k vytvoření kalendáře Lucie Kuncová. A tak dala děvčata ze Sboru dobrovolných hasičů v Hamrskách hlavy dohromady.

Při přípravě témat k fotografování se Lucie a její kamarádka Dana Vladyková spojily s fotografem Markem Fajfrem. „Protože jsme chtěly nafotit i stolní kalendář, potřebovaly jsme podstatně více záběrů, než na nástěnný,“ vysvětlila Dana. Při hledání scén nechtěly jen tak opisovat, ale snažily se využít nejbližší okolí své hasičárny.

Ještě s jedním oříškem se musela parta z Hamrsek poprat. „Některým holkám od nás ještě není patnáct. Tak nám do počtu vypomohly kamarádky z okolních vesnic,“ vysvětlila Lucie s tím, že jediný povolený chlap u focení byl právě fotograf.

Pro psy a kočky 
z útulku Azyl pes

Podobný nápad měly loni hasičky z Košťálova. I ty nafotily velký nástěnný kalendář. Nejde tedy o novinku. Ale na Hamrskách chtěly hasičky ještě někomu pomoci. „První nápad bylo přispět na vybavení, ale pak jsme to zavrhly a zvítězila pomoc útulku. Zajely jsme se tam i podívat,“ popisuje Lucie.

Při víkendové Poslední leči se jim podařilo i jeden exemplář kalendáře vydražit za pět set korun. A pár lidí si další kusy koupili. Hasičky to berou jako výborný start. Kalendáře prodávají po sto padesáti korunách. „Máme to spočítané, že bychom mohly pro útulek nasbírat patnáct tisíc korun,“ míní.

Jestli klapnou všechna jednání, mohli by si lidé kalendáře koupit i na některých čerpacích stanicích. Zatím jsou k mání mimo konzumu ve vsi či v Plavech, v tanvaldském Infocentru, u Mašků v pekárně, ale například v jablonecké pizzerii Santini, vinárně na Šumavě a dokonce i na Nové Vsi ve výrobně stavebních hmot.

Co rodiče děvčat? Líbí se partnerům?

„Naši byli nápadem nadšení a moc se jim to líbilo," říká Dana. Přestože nejsou „od hasičů" tak akčním děvčatům z Hamrsek fandí. A výsledek v podobě dvou kalendářů se líbí i partnerům „modelek".

S přibývající dobou mají mladé hasičky ale stále méně a méně času se scházet. Například Dana s Lucii studují zemědělskou univerzitu v Praze a domů se dostanou jen na víkendy. „Ale odejít odsud nechceme, po škole se hodláme vrátit. Jsme tu doma," shodují se svorně. Hory by za velkoměsto nevyměnily.