Strážníci na řádění vandalů přišli během noční pochůzky. Podle záznamů z kamerového systému zjistili pachatele. V tu chvíli zaznamenalo operační středisko další výstřelek mladíků – zapálený kontejner na papír. Na místo vyjeli hasiči.

Strážníci se za vandaly neprodleně vydali a ani ne za hodinu je dopadli v Tyršově parku. Oba se na místě k činům doznali. „Oba byli pod vlivem alkoholu, když jeden měl 1,5 a druhý rovné dvě promile alkoholu v krvi," přiblížila Markéta Hozová, mluvčí jabloneckého magistrátu.

„Letos to je první případ vandalismu v takovém rozsahu. Jinak dochází k drobnějším vandalským činům v létě zejména kolem přehrady," přiblížil Luboš Raisner, ředitel MP Jablonec.

Oba mladí vandalové poškodili letničky ve 14 mísách, když výsadba jedné mísy přijde na více než pět set korun. Škoda jen na mísách byla vyčíslena na 12 tisíc korun. Zapálením kontejneru vznikla další škoda za deset tisíc korun. Škoda na stromech u kašny na Dolním náměstí bude posudkem stanovena v příštím týdnu.

Oba výtečníci byli předáni k dalšímu šetření Policii ČR. „Ve zkráceném řízení jim bude sděleno obvinění z podezření z výtržnictví a poškození cizí věci," doplnila Ludmila Knopová, mluvčí jablonecké policie.