Opuskarta dosud sloužila jen jako kupon ve veřejné dopravě, využít se ještě dala jako poukaz do knihovny nebo stravovací karta ve školách. Právě nemožnost širšího využití však autory trápila nejvíce.

„Cítili jsme absenci toho, že s kartou nešlo platit v obchodě. Proto jsme kývli na spolupráci s Citibank, která nám zaručila zachovat na kartě předchozí výhody, které poskytovala, a zároveň umožnila z ní udělat klasickou platební kartu," uvedl Jiří Hruboň, jednatel Koridu LK, který má na starost veřejnou dopravu v kraji.

Systémy, na nichž karta funguje, jsou oddělené a slučují se až na samotné kartě. „V jednom plastu jsou zataveny dva čipy, jeden kontaktní pro kreditní kartu a jeden bezkontaktní pro cestovní kartu Opuscard," vysvětlila Katarína Turnová, produktová manažerka Citibank.

Citi Opuscard

- Slučuje výhody kreditní karty, kterou lze platit v obchodě a liberecké cestovní karty Opuscard
- Slouží jako čtenářský průkaz v liberecké knihovně, dále jako slevová karta Benefit programu a zaměstnanecká karta.
- Nabízí možnost koupit si roční jízdenku a rozložit platbu za ni do 12 splátek (tedy 6 000 Kč po 500 korunách každý měsíc)
- Při placení kartou se první rok vrací klientovi poplatek za vedení karty.

Držitelé nové Citi Opuscard, jak se sloučená multifunkční karta jmenuje, tedy mohou mít v peněžence stále jen jednu kartu. Za předpokladu, že splní několik podmínek, které si banka stanovila – například minimální čistý měsíční příjem 12 000 korun. To se může odrazit na zájmu lidí o multifunkční kartu. Přesto Liberecký kraj počítá s tím, že do roka bude s novou Citi Opuscard cestovat a platit 2 až 5 000 lidí v celém kraji.

„Výhodou nové karty je třeba možnost rozložení platby roční jízdenky do dvanácti plateb. Místo úhrady 6 000 korun v jeden okamžik tak držitelé zaplatí jen 500 korun měsíčně," zdůraznila jednu z výhod nové karty ředitelka vnějších vztahů Citibank Eva Chaloupková.

Čtěte také: Zdražení jízdenek v kraji zvýšilo zájem o Opuscard

Právě Citibank je zatím jediným bankovním ústavem, který měl o spolupráci formou multifunkční karty zájem. Jiří Hruboň však nevylučuje, že časem se ozvou i další banky a liberecká Opuskarta tak bude sloužit jako platební kreditka například pro klienty třeba České spořitelny nebo ČSOB.

K dnešnímu dni bylo vydáno přes 168 000 Opuskaret, 70% jsou lidé z Liberce a Jablonce nad Nisou. Zavedením nových Citi Opuscard jejich platnost nekončí a dál zůstávají jako elektronická peněženka. Lidé žádající modernizaci Opuscard na multifunkční Citi kartu musejí pouze vyplnit online formulář na stránkách www.citikarta.cz. Noví žadatelé musejí navštívit klientské centrum Opuscard ve Frýdlantské ulici v Liberci.