V Muzeu Českého ráje v Turnově, které je pověřeným pracovištěm péče o tradiční lidovou kulturu v Libereckém kraji, už zpracovali nominaci pro zápis Ruční výroby ozdob z foukaných skleněných perel pro vánoční stromek na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva (UNESCO).

Ačkoliv firma a tím i slavná výroba perličkových ozdob nebyly daleko od zániku a stále působí ve velmi skromných podmínkách, podařilo se světový unikát Rautisu v Poniklé zachovat.

Tradice výroby vánočních ozdob ze skleněných perliček, na kterou se specializuje firma Rautis v Poniklé, je od roku 2015 zapsána na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Libereckého kraje a na národním Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR zřízeném Ministerstvem kultury.

„Skleněné perle jsou specifickou součástí sklářství v severních Čechách, kde se vyráběly od konce 18. století pro produkci bižuterie a vyšívání krojů. S rozšířením zvyku krášlit vánoční stromek ozdobami se od poloviny 19. století začaly používat k jejich rukodělné výrobě,“ popsala Květa Vinklátová, radní pro řízení resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

„Výrobní postupy zůstávají i po sto letech téměř stejné a foukání perliček je, stejně jako v minulosti, závislé spíše na zručnosti a zkušenostech foukače, než na dokonalé technologii. Montáž ozdoby je pak výlučně rukodělná,“ dodala.

„Byli jsme jediní, proto jsme firmu nepoložili. Jinak by výroba zanikla a ozdoby by skončily ve starožitnictví,“ připustil před časem šéf Rautisu Marek Kulhavý. Jeho firma navazuje na společnost založenou v roce 1902 Stanislavem Hornou.

Česká republika má zatím v seznamu pět zápisů - slovácký verbuňk, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku, sokolnictví, jízdy králů na jihovýchodě České republiky a naposledy loutkářství zapsané v loňském roce.