Lahvově zelenýma očima na nás zamžoural statný kocour s výraznou rezavou kresbou. Právě jej do Jablonce přivezli z Mělníka. Od tamního spolku Českého červeného kříže. Nehodlal se hnout. Stále hledal zřejmě své zachránce.

„On se k nám v létě připojil, když jsme pomáhali při povodních," vzpomíná Pavlína. Dali mu tehdy najíst a napít. Pracovně mu říkali Damián. Nevypadal jako tulák, spíše, že jej voda oddělila od domova. Mysleli si, že se ke svým původním majitelům vrátí, až voda opadne úplně. Jenže se tak nestalo.

Po dvou měsících volali do Jablonce z Mělníka, že se kocour tvrdošíjně dobývá do domu, kde na zahradě měli jablonečtí „křižáci" základní tábor. „Zvažovali jsme, zda je lepší nechat jej osudu nebo z místa, ke kterému se zafixoval, odvézt," vysvětlila Kateřina Havlová, která tehdy jabloneckou humanitární jednotku v Mělníce vedla.

Po konzultaci s odbornicemi z lučanského útulku Dášenka bylo jasné, že buď skončí mezi opuštěnými zvířaty tam nebo se o něj postarají tady. „Máme jej zatím doma, ale jen přechodně, než se najdou zájemci, kteří by jej adoptovali," říká Pavlína s tím, že v jejím okolí je velký pes. S ním by kocour měl těžké pořízení.

Z Damiána se tak rázem stal Plaváček z Mělníka, který čeká na novou rodinu na Jablonecku. Pěkně stavěný a zdravý kocourek je zhruba dva roky starý, velmi čistotný, přítulný a mazlivý. Určitě by měl jít tam, kde bude moci chodit ven, protože je tak už navyklý. Podmínkou adopce je kastrace.Kontaktujte Útulek Dášenka 606 472 619