Obecní a městské úřady, které vyvěsily v sobotu vlajku Tibetu, morálně podpořily obyvatele relativně malé horské země v Asii.
Proč? Tato země je pod nadvládou Číny.

Letos se k akci, která spočívá jen ve vyvěšení tibetské vlajky jen v Libereckém kraji připojila města Liberec, Semily, Turnov, Česká Lípa, Harrachov či Železný Brod.

„Chápu to jako minimální podporu těžce zkoušeného obyvatelstva,“ přiblížil starosta Železného Brodu André Jakubička.
Stejnou podporu projevovala ještě minulý rok jablonecká radnice.

Tuto sobotu ale nad Mírovým náměstím tibetská vlajka nezavlála. Proč?

Město Jablonec totiž v uplynulém roce podepsala partnerské smlouvy s jihočínským městem BeiHai a rozhodlo se vlajku Tibetu nevyvěsit. S ohledem na nervozitu čínské strany vždy, když příjde řeč na Tibet.

Pětačtyřicetitisícový Jablonec si od spolupráce s čínským městem slibuje, že se místním firmám podaří proniknout na tamní trhy. Město chce také přilákat čínské turisty. Zastupitelé města a podnikatelů navštívili poprvé město Bei Hai, mimochodem bouřlivě se rozvíjející čínské letovisko, letos v únoru.

Podle informací MfD platila pobyt starosty Jablonce Petra Beitla čínská strana. 

Proč 10. března?

Tuto sobotu uteklo přesně 53 let, kdy v Tibetu vypuklo velké povstání proti okupantům z Číny.
Jak o událostech hovoří Wikipedia? Dne 21. října 1950 jednotky Čínské lidově osvobozenecké armády dostaly rozkaz vpochodovat do Tibetu. Oficiálním důvodem vojenské invaze bylo „zachránit tři miliony Tibeťanů před imperialistickým útlakem a zabezpečit ochranu západní čínské hranice“. Vojska tibetské vlády nebyla schopna invazi zabránit. Tibet se pak oficiálně dostal pod svrchovanost čínské vlády 23. května 1951 podepsáním tzv. Sedmnáctibodové dohody.

Číňanům se  opět podařilo ovládnout strategicky významné území, které se již v minulosti několikrát nacházelo pod čínskou suverenitou a jež nyní bylo a nadále je nárazníkovým pásmem mezi Čínou a Indií.

Vládce Tibetu, patnáctiletý čtrnáctý dalajláma, zůstal i po čínské anexi loutkovou hlavou Tibetu.

Pozemkové reformy a další změny necitlivě zaváděné čínskou vládou vedly ve druhé polovině 50. let k nepokojům, které 10. března 1959 přerostly v ozbrojené povstání proti čínské nadvládě, skrytě podporované Spojenými státy. Povstání bylo za několik dní krvavě potlačeno. Dalajláma 17. března uprchl do Indie, kde požádal o politický azyl, a od té doby žije v emigraci. '

Podporu Tibetu organizuje občanské sdružení Lungta. „Více než dvacet mnichů a mnišek se v posledním roce upálilo na protest proti represím čínské vlády. Co ještě musí udělat, abychom si jich všimli,“ ptá se sdružení na úvodní stránce své webové prezentace.