V úterním vydání Jabloneckého deníku jsme připomínali besedu se seniory organizovanou Policií ČR a Český červeným křížem, která proběhla ve Smržovce.V ten samý den museli útoku podvodníků čelit dva starší lidé v tomto městě. Oba i díky své obezřetnosti a nedůvěřivosti na výtečníky vyzráli. Bohužel kvůli velké časové prodlevě mezi dobou kontaktování seniorů a nahlášením této události policistům se podvodníky nepodařilo prozatím vypátrat.

V úterý 14. října šest minut před patnáctou hodinou na linku 158 oznámila jednasedmdesátiletá žena ze Smržovky, že ve 14 hodin k jejímu domu přišel neznámý muž se ženou, kteří jí údajně nesli přeplatek za plyn. To se jí zdálo podezřelé, a proto seniorka policisty žádala o prošetření, zda-li se nejedná o podvodníky. „Policejní hlídka z obvodního oddělení ihned vyjela na místo události, aby vše prověřila," popsala tisková mluvčí jablonecké policie Dagmar Sochorová.

Lest s přeplatkem

Na místě zjistili, že den předem tuto ženu a jejího souseda telefonicky kontaktovali neznámé osoby, které uvedly, že jim přijdou následující den vrátit vysoký přeplatek za plyn.

Seniorka si počínala velmi obezřetně. Ve dvě hodiny totiž u jejích dveří skutečně někdo zazvonil. Ta ovšem na zvonek nereagovala. Nicméně nevzdával se ani neznámý muž. Ten se jí pokoušel opětovně telefonicky kontaktovat.

„Žena jim sdělila, že jsou podvodníci a ona je pryč, což muže rozčílilo. Poté po necelé hodině věc oznámila na linku 158," sdělila další podrobnosti k tomuto případu Sochorová.

Podvodníci nevyzráli ani na jejího souseda. Ten si totiž informaci o tom, zda mu mají přeplatek vracet osobně, ověřil na patřičném místě.

Šestašedesátiletý muž, jim přes domovní zvonek sdělil, že si vše ověřil u své plynárenské společnosti a dodal, že jsou podvodníci.

„Oba senioři se v daných situacích zachovali velice obezřetně," řekla mluvčí. Ochránili tak svůj majetek. Po obou podvodnících, kteří se ve Smržovce objevili, policisté pátrají a nabádají všechny občany, aby byli obezřetní.

Policisté v rámci celého šetření bohužel osoby, o kterých oba senioři hovořili, již v okolí, kde se úterní pokus odehrál nezastihli. Hlavním důvodem je dlouhá časová prodleva mezi nahlášením. „Proto všem občanům a především právě seniorům, kteří jsou jednou z nejzranitelnějších skupin obyvatel doporučujeme, aby taková podezřelá jednání policistům na bezplatnou linku 158 oznamovali co nejrychleji," apelovala na obezřetnost a pomoc při řešení těchto podvodů tisková mluvčí jablonecké Policie Dagmar Sochorová.

Ve výše uvedených případech by zcela jistě policisté přivítali již informaci o telefonických hovorech a dohodnutých schůzkách na následující den. Pravděpodobnost toho, že by policisté zastihli a prověřili neznámé osoby přinášející údajné přeplatky za plyn, přímo u domů samotných seniorů by byla mnohem větší. Případů okradených seniorů neubývá a tak se snaží Policie co nejvíce informovat starší lidi, jak se v případech, kdy jim u dveří zazvoní neznámé osoby zachovat. Na besedách se zde dozvíte mnoho užitečných rad a obracet se můžete i na kontaktní centra obvodních oddělení Policie.