Oblíbený pojízdný Kinematograf bratří Čadíků již několik let během letních prázdnin cestuje po České republice a nabízí lidem promítání českých filmů pod širým nebem. I letos zastaví také na několika místech v Libereckém kraji.

„Jedná se o originální projekt. U nás se bude promítat čtyři dny a před představením dostanou prostor k prezentaci místní sportovní a kulturní spolky. Vstupné je dobrovolné a vybraná částka bude věnována na charitativní účely," popisuje Jiří Rýdl, starosta Jablonného v Podještědí, kde bude od 23. do 26. června jedna ze zastávek kočovného kina.

Barbora a Jakub Vondráčkovi se pustili do náročné rekonstrukce zdevastované truhlárny v Kravařích.
Koupili ruinu staré truhlárny v Kravařích a stavějí tam cukrárnu

Zatím mají kino v programu tři města v Libereckém kraji. „Určitě se chystáme do Jablonného v Podještědí, kde se bude promítat na místním koupališti, a vyrážíme také do Hrádku nad Nisou, kam jezdíme tradičně už několik let," uvedl Josef Čadík. Třetí místo takticky Josef Čadík nechtěl uvést, aby bylo také nějaké překvapení.

„Rádi bychom přijeli na více míst, ale musí chtít diváci a musí být o promítání pod širým nebem zájem," dodal Čadík. S sebou si v pojízdném kině vezou vlastně vše, včetně ubytování pro dva promítače. „Jezdíme s konstrukcí na plátno, s bílým plátnem, reproduktory a digitálním projektorem," popisuje Čadík.

Tradice

Kino vyráží zásadně s českými filmy. V Jablonném v Podještědí to letos bude pohádka Řachanda, komedie Teorie Tygra, cestopisné dokumentární dobrodružství Trabantem do posledního dechu a romantická komedie Všechno nebo nic. Promítání začíná vždy ve 21.30 hodin.

Počátky historie Kinematografu bratří Čadíků sahají do roku 1991, kdy si bratři Josef a Pavel Čadíkové koupili první maringotku, kterou vybavili promítacím zařízením. Dnes má kinematograf 15 mobilních kin a vyjíždí i na Slovensko.

Vstupné do prostor ke zhlédnutí filmů je dobrovolné a vybrané peníze vždy putují na dobročinné účely. Od roku 1998 Kinematograf bratří Čadíků získal od diváků pro Konto Bariéry, Kapku Naděje a mnoho dalších dobročinných nadací přes 10 milionů korun.