Tanvald, Desná, Jablonec n. N., ale třeba i dalece menší Plavy. Všude tam zůstává výše poplatku za sběr komunálního odpadu i pro příští rok stejná jako v roce letošním.Třeba v Desné platili obyvatelé pět set korun na osobu a budou stejně tolik platit nadále.

„Zastupitelé města, i když jim novela zákona o místních poplatcích dovolovala navýšení poplatku v našem městě až na částku 888 korun, rozhodli výši poplatku neměnit," vysvětlil dnes již bývalý starosta Desné Marek Pieter.

V Tanvaldu se rozhodli poplatek nezvyšovat kvůli oslabující ekonomice. „Přihlédli jsme k nepříznivé ekonomické a sociální situaci ve městě, z toho pramenící nezaměstnanosti občanů, k pozitivnímu vývoji sběru odpadu a předpokládanému snížení nákladů na likvidaci těchto odpadů v Tanvaldě. Nová legislativa nám umožňuje stanovit poplatek dle skutečných nákladů až do výše jednoho tisíce korun. Poplatek zůstává na pěti stokorunách," přiblížil starosta Tanvaldu Petr Polák.

V Jablonci n. N. sice fungují platby za odvoz odpadu na jiném principu a jsou tu zřejmě nejvyšší, ani tady město poplatek nezvedne. Naopak, na sběrný dvůr mohou obyvatelé zdarma odvézt více odpadu.

Svozová firma Severočeské komunální služby (SKS) po dvou letech navyšuje ceny za své služby, které zdůvodňují růstem inflace a nárůstem cen za pohonné hmoty. Město se ale proti zdražení pro obyvatele postavilo.

„Ačkoli SKS zdražuje, dohodli jsme se, že navýšení budeme dotovat z městského rozpočtu a cena pro občany zůstane pro rok 2013 stejná jako letos," sdělil náměstek primátora Miloš Vele.

Jen železnobrodská radnice navýší od Nového roku poplatek za odpady z rovných pěti set korun na pět set devadesát.

Dosud obyvatelé Železného Brodu platili také rovných pět set korun, což byla dosud nejvyšší možná sazba.

„Ani tak nebyly pokryty skutečné náklady na provoz systému, které představují na jednoho poplatníka zhruba 636 korun. Systém likvidace komunálních odpadů tak byl v posledních letech dotován z rozpočtu města částkou přesahující dva miliony korun," popsal André Jakubička, starosta Železného Brodu.Celkem byly náklady na likvidaci odpadu ve městě v roce 2011 ve výši více než čtyř milionů korun.

Náklady na sběr tříděného odpadu byly v roce 2011 o 315 000 Kč vyšší než příjmy za něj. Aby byli občané motivováni k třídění odpadů, nebyly při stanovení místního poplatku do jeho výše zahrnuty náklady na tříděný odpad.

„Pokud se bude v dalších letech snižovat objem komunálního odpadu, například vytříděním většího množství, sníží se i náklady na provoz systému a následně i poplatek za odpady. Poctivé třídění odpadu se tak vyplatí všem," sdělil Jakubička.