"Stále sněží a předpověď není příznivá," řekl Michal Hanč ze společnosti Silnice LK, jež zajišťuje zimní údržbu v Libereckém kraji. V regionu od večera připadlo až 15 centimetrů mokrého sněhu.

Pro nákladní auta nad 3,5 tuny je od pondělního večera uzavřena silnice 10 z Tanvaldu na Jablonecku směrem na Harrachov a dál až na česko-polskou státní hranici. "Kamiony tam můžeme pustit až přestane sněžit a silnice bude černá. Zatím neumíme říci, kdy to bude," uvedl Hanč.

Podle předpovědi by s přestávkami mělo sněžit i v dalších dnech. "V noci na čtvrtek má připadnout asi deset centimetrů, na pátek dokonce 20 centimetrů," uvedl Hanč. Řidičům kamionů doporučuje při cestě do Polska využít hraniční přechody v Hrádku nad Nisou na Liberecku nebo Náchodě v hradeckém kraji. Pro osobní dopravu a autobusy jsou stoupání na silnici z Tanvaldu k Harrachovu sjízdná. "Doprava tam je plynulá," dodal Hanč.

Problémy mají kamiony i jinde v kraji, podle dopravního webu je pro nákladní dopravu uzavřena silnice mezi Jabloncem a Libercem přes Kunratice. Kvůli zapadlému kamionu je také uzavřená silnice v Oldřichově v Hájích na Liberecku. "Pro kamiony je to špatné. Na chemicky udržovaných úsecích je vrstva rozbředlého nebo nového sněhu," uvedl krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil.

Velmi opatrnou jízdu doporučuje dispečer také řidičům osobních aut. "Teploty jsou kolem nuly a mokrý sníh se na silnicích ujíždí a klouže to," upozornil. Inertně udržované silnice se podle něj zatím převážně jen pluhují, zejména v horských oblastech. Zbytky rozbředlého sněhu jsou i na rychlostní silnici z Liberce na Prahu. Silničáři mají v Libereckém kraji v terénu veškerou techniku od půlnoci.

Sněžení by mělo přes den postupně ustávat, podle předpovědi meteorologů by mělo připadnout do večera až deset centimetrů sněhu, na horách do 20 centimetrů.