Kam zmizely písečné pláže z jablonecké přehrady? Jsou pod vodou. „Je to proto, že v těchto dnech probíhá oprava koryta Bílé Nisy těsně pod rozdělovacím objektem v Loučné, takže zhruba do konce srpna se bude téměř veškerý průtok převádět štolou do přehrady," popsal hrázný mšenské přehrady Jiří Chmelař.

„Vyšší stav hladiny v přehradě přispívá k zamezení vzniku sinic a tím kvalitnější vodě, a proto nebudeme do konce koupací sezony nijak výrazně hladinu snižovat," doplnil hrázný.

Léto je v plném proudu a jablonecká přehrada láká na čistou vodu a příjemné prostředí nedaleko centra města. „Také v letošní sezóně si stejně jako v minulých letech necháváme provádět pravidelná měření a rozbory, a kvalita vody je velmi dobrá," ujistil primátor Petr Beitl.

Ke snížení hladiny dojde v podzimních měsících tak, aby bylo možné provést všechny opravy a plánované úpravy v okolí přehradní nádrže. „Toto se týká zejména přeložení schodů do vody na pláži U prutu," poznamenala Markéta Hozová, mluvčí jabloneckého magistrátu.

Ještě do konce léta se ale návštěvníci jablonecké přehrady mohou těšit například na nové fitness prvky na hřišti v ulici Za hrází. 

Půjde o točny na zeštíhlení pasu, šlapací stroj pro dvě osoby na posílení svalů na nohách a na břiše, a stroj simulující chůzi zaměřený na koordinaci těla," prozradila Klára Halamová, která má na starosti městský mobiliář. Fitness prvky za zhruba 140 tisíc korun budou jistě vítaným doplněním dětského hřiště zejména pro rodiče.

Vandalové

Množí se ale vandalské činy v okolí přehrady. Své by o tom mohly povyprávět zvláště koše na odpad. Samozřejmě za předpokladu, že by byly živé.

Ale to nejsou a tak přichází z radnice vcelku radikální řez. Staré koše zmizí a nahradí je dalece odolnější nádoby. „Byli jsme nuceni zakoupit koše, které budou odolnější vůči vandalům a vynaložit z městské pokladny 390 tisíc korun," přiblížil náměstek primátora Miloš Vele.

Dosavadní plastové koše se daly z držáků sundat a hlavně po páteční a sobotní noci se objevovaly v přehradě, i přesto, že se na tuto zábavu vandalů zaměřili strážníci.

Nové koše snad odolají. „Nádoby budou umístěny víceméně na stávajících místech a v době výměny se stane, že budou na místě staré i nové koše, ale budeme se snažit o výměnu co nejrychleji," upozornila Klára Halamová. Je to proto, že v letní sezóně není možné nechat přehradu bez košů ani na krátkou dobu.

Terčem vandalů ale bohužel nejsou jen odpadkové koše. Lidé vytrhávají, a buď vyhazují, nebo si rovnou odnášejí i rostliny z okrasných nádob.

„Letos jsme umístili na most mezi první a druhou nádrž nové okrasné nádoby a osázeli je trvalkami a keři. Bohužel už některé rostliny chybí," potvrdila Štěpánka Gaislerová z oddělení správy veřejné zeleně.