Příměstské tábory. Fenomén, který v posledních letech nabírá na intenzitě.„Babičky nám moc nefungují a tak se nám příměstský tábor hodí. Dcera byla již minulý rok a moc se těší na další," popsala devětatřicetiletá Hana ze Železného Brodu.

Není sama. Zdejší Dům dětí a mládeže Mozaika hlásí, že oba termíny příměstského tábora jsou skoro zaplněny. „Zájem je veliký, ostatně jako loni. Ale ještě pár míst máme," vysvětlila Jitka Šírková, zástupce ředitelky DDM Mozaika. za týdenní tábor i s obědem tu za jedno dítě chtějí pět set korun, svačinu sebou, oběd zajištěn

„Program bude zaměřen na výtvarné činnosti a pohybové hry," doplnila Šírková. Činnost bude probíhat v DDM Mozaika a blízkém okolí.

Rovnou pět týdenních turnusů nabízí příměstské tábory organizované Mateřským a dětským centrem Maják v Tanvaldě.

Každý turnus je veden na jiné téma. První (22. 27. července) třeba nese název Vodní svět, poslední (19 23. srpna) pak Z pohádky do pohádky. „Letos pořádáme příměstský tábor potřetí. Poptávka je dobrá, i když plno ještě nemáme. Lidé ale hlásí děti i v průběhu prázdnin," přiblížila Anita Rusnáková, koordinátorka programů MDC Maják.

Za osm hodin denně pět dní v týdnu zaplatí zájemci tisícovku. „Podáváme žádost o dotaci na tyto tábory. Pokud bude dotace úspěšná, budeme upravovat cenu tábora, především pro sociálně slabé a rodiče samoživitele," doplnila Rusnáková.

Příměstské tábory bude rodičům jabloneckých dětí o letních prázdninách nabízet hned devět organizací, které se do 30. dubna registrovaly.

Rodičům dětí v předškolním věku, kteří některé z nabídek využijí, poskytne město Jablonec finanční příspěvek 100 korun na den na jedno dítě. „Od loňska ale z důvodu úsporných opatření platí podmínka, že příspěvek na jedno dítě lze čerpat pouze po dobu pěti pracovní dnů, tedy na jeden týdenní příměstský tábor," upozornila mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

„V nabídce města jsou letos novinkou liberečtí Sport KIDS, jejichž příměstské tábory jsou určené předškolním dětem a jsou zaměřené na výuku jízdy na kole," konstatovala Zuzana Brodská z oddělení školství jabloneckého magistrátu.

Zbylá nabídka je stejná jako loni a tím pádem i prověřená: DDM Vikýř, SUNDISK s.r.o., Martina Chvátalová, Studio Oříšek, Sport KIDS, TJ Sokol Sportcentrum, MC Jablíčko, SK Free Time Activities a Svobodná základní škola, o.p.s. a jablonecký Český červený kříž.

Loni příspěvky města v celkové výši 84 900 korun využili rodiče 174 jabloneckých dětí. Příměstské tábory nabízelo devět subjektů. Jako letos.